Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed biciklista ali i romobolista, skejtera, pješaka...

27.10.2019.

10:32

Autor: Boris Bogić/Hina

Marko Prpić/PIXSELL

Marko Prpić/PIXSELL

Foto: - / -

Bez obzira na to što postoje mnogi pravilnici, nastavljaju se graditi prometnice bez biciklističkih staza - poručuju organizatori iz Sindikata biciklista. Prosvjednici će se okupiti u 15 sati ispred Muzeja Mimara i napraviti krug gradskim ulicama.

Prosvjed se održava pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?", a organiziran je zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističke infrastrukture i prometa u Hrvatskoj.

Sindikat na prosvjed, koji organizira u Zagrebu, ali odnosi se na sve hrvatske gradove, poziva pješake, romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju, odnosno sve građane koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisnim uvjetima za "ne-automobilski" promet, istaknuto je u priopćenju.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže.

No, u stvarnosti su se dogodile kozmetičke promjene, a biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru, poručila je Tena Šarić iz sindikata.

Vladimir Halgota, stručni suradnik sindikata, upozorava da se nastavljaju graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, čime se stvara ovisnost građana o automobilima "dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu".

 Prosvjed će početi u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle će povorka s policijskom pratnjom krenuti Rooseveltovim trgom te ulicama Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje ulica - Savska do Vintage Industrial Bara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.