Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed ispred Gradske skupštine protiv nesmjenjivosti gradonačelnika

09.10.2017.

13:11

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnici bi mogli postati nesmjenjivi prema prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koji je rezultat trgovine premijera Plenkovića i gradonačelnika Bandića, istaknuli su iz stranaka Zagreb je NAŠ!, Nove ljevica i Za grad u prosvjednoj akciji pred Gradskom skupštinom.

Dvojica aktivista s maskama na kojima su bile  fotografije Plenkovića i Bandića nosili su veliki lokot. Time su pokazali da moć gradonačelnika više ne bi mogla otključati ni Gradska skupština. 

Izmjene kojima se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave rezultat je političke trgovine između gradonačelnika Bandića i premijera Plenkovića. Bandić je osigurao većinu HDZ-u u Saboru, a ovim putem HDZ mu vraća uslugu tako da se Bandić više ne mora brinuti o većini u skupštini Grada Zagreba. Ukoliko ovaj štetočinski nacrt zakona prođe i bude izglasan, širom Hrvatske imat ćemo stotine nesmjenjivih, lokalnih šerifa te predstavničkih tijela koja su u potpunosti podređena tako da se slobodno mogu i ukinuti jer neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca, istaknuo je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš. 

Istaknuto je da su na prijedlog spomenutog zakona već stigle brojne primjedbe te da će, u slučaju da bude prihvaćen, zakon osporavati na Ustavnom sudu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.