Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed Marka Zebe ispred Ministarstva zdravlja "urodio plodom"

22.02.2016.

18:15

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe razmotrit će nove znanstvene dokaze i tek onda odlučiti može li se primjenjivati i za liječenje oboljelih od PTSP-a, odlučeno je u Ministarstvu zdravlja.

Prosvjed 100-postotnog vojnog invalida Marka Zebe ispred Ministarstva zdravlja podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja, koji su podnijeli zahtjev da se u Pravilniku o uporabi medicinske konoplje proširi lista indikacija za propisivanje pripravaka od konoplje, i to na poremećaj sna te kroničnu i neuropatsku bol kod bolesnika koji nemaju maligna oboljenja.

Potpredsjednik udruge Medicinska konoplja Saša Bajlo izjavio je kako postoje znanstveni dokazi da pripravci od konoplje imaju pozitivne učinke na osobe koje se bore s tim tegobama.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, Zeba i predstavnici udruge izjavili su kako će nadležni razmotri njihov prijedlog za proširenje indikacija, dok će slučaj Marka Zebe biti parcijalno riješen tako da mu njegov liječnik propiše pripravak na bazi cvjeta konoplje koji će biti uvezen iz Nizozemske, a moći će ga kupiti u ljekarni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.