Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed na Markovu trgu protiv zatvaranja granice za migrante

11.03.2016.

20:49

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hrvatska je zemlja otvorenih vrata, koja ne smije stajati iza odluka donesenih u EU i Turskoj zbog svoje vlastite ratne i izbjegličke prošlosti, kao i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti", istaknuto je na prosvjedu.

Na mirnom okupljanju prosvjednici su svoje neslaganje s politikom Hrvatske i EU prema izbjeglicama iskazali zvižducima i brojnim transparentima, a glasnu podršku dobili su svi koji su kroz brojne organizacije uključeni u pomaganje izbjeglicama koji u Europu u velikome broju dolaze uglavnom iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, najviše iz Sirije.

Emina Bužinkić iz inicijative "Dobrodošli", koja je organizator prosvjeda, novinarima je kazala kako su na Markov trg došli jer su uvjereni da će zatvaranje granica dovesti do toga da ljudi budu otjerani u smrt.

To je kukavičluk europskih čelnika koji su donijeli odluku o zatvaranju granica. To je zapravo odluka da ne žele rješavati pitanje rata u Siriji i sigurnosti Bliskog istoka i daljnje tijekove izbjegličkih kriza u svijetu, ustvrdila je.

Dodaje da se protive i Vladinim prijedlozima dopuna Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani kojima se omogućava postavljanje vojske na granice jer, naglašava, Hrvatska nije u ratnom stanju.

Okupljeni su uz zvukove afričkih bubnjeva izrazili svoje negodovanje izjavom premijera Tihomira Oreškovića nakon donošenja odluke o zatvaranju granica na "balkanskoj ruti" kako je "nula izbjeglica dobar rezultat za Hrvatsku" ocijenivši je sramotnom te poručujući da bi "jedini pozitivan rezultat za Hrvatsku bio primitak svih osoba kojima je sigurnost i zaštita potrebna".

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima "I predsjednica i premijer bili su ekonomski migranti", "Oreškoviću i strane 'građevine' su ljudi", "Kukavice otvorite granice", "Bacili ste ljude krijumčarima", "Povijest će vas pamtiti po bodljikavoj žici", "Ne postoje oni i mi, svi smo ljudi" i druge.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.