Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed na Trgu Bana Jelačića

01.05.2017.

15:56

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu Bana Jelačića organiziran je prosvjed u znak rušenja ovršnog zakona, rušenja zakona o porezu na nekretnine te rušenja lex Todorić. Prosvjed je organizirala "Udruga Malih Ljudi", nepolitička zajednica koja želi ujediniti sve ljude u svrhu velikih promjena na bolje.

"Dvorci su za muzeje, a ne za tajkune", "Tko je jamio na robiju", "Ne porezu na nekretnine", samo su neki od transparenata koje su prosvjednici isticali na današnjem prosvjedu.

Rušenje poreza na nekretnine prvi je od uvjeta ovog prosvjeda, Ako nam 1.1.2018. uvedu porez na nekretnine živjet ćemo kao podstanari u svom vlastitom domu, domu koji su nam izgradili naši roditelji. Zapitajte se, kakva će mogućnost biti da bilo tko od mladih kupi svoju nekretninu?, rekla je jedna od organizatora, Renata Burić.

Drugi uvjet je rušenje ovršnog zakona dok je treći rušenje "Lex Todorić", Kako jedan čovjek može biti iznad 4 milijuna koji žive u istoj državi?, pita se organizatorica.

Burić je navela i koja su rješenja, Prijedlog novog ovršnog zakona s čim će se povući sam Lex Todorić i porez na nekretnine ne smije se izglasat. Nećemo odustat samo od toga! To su prvi zahtjevi. Borba za Hrvatsku ne prestaje niti za promjenu, pogotovo, samog ustava.

Broj ljudi koji su bili na današnjem prosvjedu je između 400 i 1000.

Za sutra je najavljen prosvjed na Markovom trgu s početkom u 10 sat pod imenom "Borba za opstanak". 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.