Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed protiv otkaza u Holdingu

29.03.2022.

18:53

Autor: Mario Mihaljević

sindikati tražili smjenu uprave

sindikati tražili smjenu uprave

Foto: Marija Habljak / Pixsell

Nakon što je sindikatima dostavljen konačan popis viška radnika u Zagrebačkome holdingu , više od 500 radnika, članova sindikata koji čine Koordinaciju Saveza samostalinih sindikata Hrvatske i sindikata Zagrebačkog holdinga, održali su prosvjed na kojem su zatražili hitnu smjenu uprave Holdinga.

Noseći transparente s natpisima poput "Dolje Uprava holdinga", "Zaustavite farsu", "Tomislave, koliko imaš bodova" , prosvjednici su zahtjevali smjenu nove Uprave Holdinga na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem. Tražili su i da da se prekine postupak utvrđivanja kolektivnog viška radnika. 


Jedna od onih na popisu viška radnika je i Antonija Mirt iz podružnice Čistoća, koja je radila kao referent prodaje, a kojoj su nadređeni javili da je tehnološki višak 


-Prošli utorak voditelj podružnice me obavijestio da sam višak, nakon toga mi je postavio pitanje da koji su moji radni zadaci, a ja sam rekla da bi on kao voditelj trebao znati tko mu je višak-


Predsjednik Saveza Samostalnog sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo kako je Holding nastao 2006. godine spajanjem povezanih društava koja su dotad pozitivno poslovala pozitivno. Priča o uljebima je, smatra, samo populistička farsa iza koje stoji dobro poznat hrvatski scenarij, stvaranje financijskog duga, nakon čega slijedi val otkaza, a zatim i privatizacija. Brojni administrativni poslovi su zapravo operativni poslovi bez kojih podružnice ne mogu funkcionirati napomenuli su sindikalisti. Bez sistematizacije radnih mjesta s opisom poslova koje se uprava nije udostojila izraditi, brojne službe ostat će bez radnika, a građani bez usluga.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.