Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed radnika ZET - a zbog loših uvjeta rada i stanja vozila

31.05.2023.

17:24

Autor: Radio Sljeme

Prosvjed radnika ZET - a

Prosvjed radnika ZET - a

Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Dio radnika ZET - a, većinom vozača i kontrolora, prosvjedovao je ispred upravne zgrade na zagrebačkoj Remizi. Traže povećanje plaća, osnivanje radničkog vijeća, hitno zapošljavanje radnika u servisima, nabavu novih strojeva za održavanje i obnovu hangara. Ističu kako su građani Zagreba svakodnevno u opasnosti jer su vozila u lošem stanju. Ako se do jeseni njihovi problemi ne riješe, najavljuju štrajk.


- Vozači imaju jako velikih problema u prometu, od neispravnih vozila, servisi nemaju dijelova, ne može se održavati, male su plaće, koeficijenti, vozačima su koeficijenti ostali 2.40, kontrolorima karata 2.10, 40 godina im nisu dizali koeficijente na plaću, a da vidite hangare na što sliče! Čovjek radi dolje u hangaru, u onoj rupi, a gore mu golubovi i vrane vrše nuždu po glavi - istaknuo je organizator prosvjeda i djelatnik ZET - a Neven Brnjas.


- Uvjeti rada su na donjoj granici. Imali smo dva sindikata koja su nas reprezentativno predstavljala kao socijalni partneri, a izdali su vozače, nema nijednog od njih sada tu, ni gospodina Jelića ni gospodina Jovića, a kada se treba slikati, onda su tu, njihove rezultate vidite tu, vozači su podčinjeni - navodi predsjednik Sindikata vozača autobusa ZET - a Ilija Tadić.


- Mi i blagdanima moramo raditi, a nemamo slobodan dan za taj radni dan. Izbacuju nam troškove prijevoza, plaćaju nam samo dio prijevoza. Ne obračunavaju nam se na pravi način plaće, poslodavac nam ne isplaćuje sate prekovremenog rada na koje temeljem kolektivnog ugovora imamo pravo - kazao je jedan od prosvjednika.


Da su vozači i vozačice iznimno podcijenjeni i zaboravljeni od Uprave već dugi niz godina svjedoči i vozačica Jadranka Čović koja je na tom poslu već 27 godina. Ističe kako je često bila meta napada i dobacivanja nervoznih putnika, a često se susreće i s pokvarenim skretnicama, lošom prugom i signalizacijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.