Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed vrtićkih odgojiteljica na Trgu bana Jelačića

05.05.2016.

08:00

Autor: Boris Bogić, A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prevelik broj djece u grupama, nepostojanje plana i razvoja mreže dječijih vrtića, neprikladan prostor u kojemu djeca borave, te vraćanje uvjeta i načina dodjele stimulacije za voditelje posebnih i kraćih programa, neki su od problema s kojima se suočavaju odgojitelji.

Predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić upozorava na ne pridržavanje državno pedagoškog standarda (DPS) po kojemu u grupama gdje se nalaze djeca starosti između 13 i 18 mjeseci, ne bi smjelo biti više od osmero djece dok u zagrebačkim vrtićima takve grupe često imaju od 19 do 21-jednog djeteta.

Grupe s djecom od treće godine života ne bi smjele imati više od 14, a često imaju preko dvadesetoro djece. Usto, posebno je teško u jasličkim grupama gdje najčešće imate jednog odgojitelja u smjeni.

Odgojiteljice u vrtićima upozoravaju i na nedostatak novca za kupnju igračaka i potrošnog materijala, te sporost izgradnje novih vrtića. 

Prosvjed će početi okupljanjem na Krešimirovu trgu nešto prije 17 sati, nakon čega će prosvjedna povorka krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića.

 

 

 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.