Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjed zagrebačkih aktivista zbog lošeg gospodarenja otpadom

16.12.2016.

15:40

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktivisti inicijativa Pravo na grad i Zelene akcije izveli su prosvjednu akciju kojom su upozorili na nedostatan sustav odvajanja otpada u gradu Zagrebu. U znak protesta su ispred Gradske uprave iz kamiona rasipali lažni novac.

Pred Gradsku upravu aktivisti su se dovezli kamionom punim vreća lažnog novca, koji su rasipali kako bi upozorili na to da se tijekom vladavine gradonačelnika Milana Bandića na zagrebačka odlagališta bacaju milijuni kuna iz džepova građana. Sloganom "Zagreb: Europska prijestolnica smeća" naglasili su da je naš glavni grad u 2015., po odvajanju otpada, zauzeo posljednje mjesto u Europi. Od 28 glavnih gradova u Europskoj uniji naš predivni grad Zagreb je na zadnjem mjestu. U zadnjih šesnaest godina, koliko ova gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem raspolaže našim resursima, nije bila u stanju ponuditi model koji bi bio i ekološki i ekonomski održiv. Milan Bandić šesnaest godina baca godišnje više od 155 milijuna kuna vrijednih sirovina na Jakuševac, rekao je Teodor Celakoski iz inicijative Pravo na grad. Rješenja nudimo godinama, gradonačelnik ih ne želi čuti i ne želi ih primijeniti. Zapravo nije velika mudrost postaviti dovoljan broj kanti pored svih kontejnera za smeće. Dakle, građani kada tamo bacaju smeće pored kontejnera moraju imati kante za ostale vrste otpada. (To) zaista nije nikakva mudrost, gradonačelnik to jednostavno ne želi napraviti, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

Od svih političkih aktera koji će se kandidirati na lokalnim izborima zahtijevaju da u svojim programima kao prioritet postave alarmantno stanje s otpadom. Kritizirali su i ideju da se na Jakuševcu izgradi spalionica otpada te su najavili da će u tom slučaju pred Gradskom upravom spaljivati novac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.