Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog covid potvrda

16.11.2021.

14:46

Autor: Nikolina Devčić

Pixsell: Igor Kralj

Pixsell: Igor Kralj

Foto: - / -

Oni koji se nisu cijepili ili preboljeli covid unatrag godinu dana, bez negativnog testa od danas ne mogu ući u prostorije Gradske uprave, policije, pošte... Prosvjedom se potvrdama usprotivilo nekoliko desetaka pravosudnih policajaca i zaposlenika zatvora u Remetincu jer tvrde da su diskriminirani.

Jutros ispred Gradske uprave red. Detaljno su se provjeravali i zaposlenici i korisnici. Bez potvrde o cijepljenju, preboljenju ili negativnog testa ulaza nema. Bilo je puno nezadovoljnih.

- Problem je u tome što nećemo dobiti covid potvrde. Dva puta tjedno će nas testirati, a tu potvrdu nigdje ne možemo iskoristiti - rekla je jedna zaposlenica Gradske uprave koj se je stajala u redu na punktu za testiranje.

Bilo je onih koji su odbili testiranje, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević, kao i onih čiji test je pokazao pozitivan rezultat.

- Mislim da su tri zaposlenika bila pozitivna. Nemam još detaljan podatak o tome koliko je zaposlenika bilo testirano - rekao je gradonačelnik.

Iznimka od testiranja su ZET-ov vozači autobusa i tramvaja jer ni putnici ne moraju imati potvrde. 

50-ak pravosudnih polacajaca i drugih zaposlenika zatvorskog sustva od jutra prosvjeduju ispred zatvora u Remetincu.

- Jučer je došao s Vrhovnog suda e-mail da suci, tužitelji, odvjetnici, stranke u postupku, zatvorenici ne moraju imati PCR test, ne moraju imati nikakvu potvrdu, jedino pravosudni policajci moraju imati covid potvrdu. To je diskriminacija - izjavio je pravosudni policajac s prosvjeda.

Mirno je prosvjedovalo i nekoliko desetaka studenata ispred Muzičke akademije i Filozofskog fakulteta.

Kako su reagirali građani koji su morali produljiti osobnu ili putovnicu u policijskoj upravi u Petrinjskoj? Ima i zadovoljnih i nezadovljnih. 

Ista pravila vrijede i za korisnike usluga Hrvatske pošte, ali uz iznimku, ističe voditelj Odjela za odnose s javnošću Krešimir Domjančić.

- Kada korisnik dolazi po pošiljku čije nepreuzimanje bi imalo neke pravne posljedice. Radi se o sudskim slučajevima, poreznim rješenjima.

Iako su Gradske ljekarne trebale dati velik doprinos kao mjesta na kojima se testira - za sada su se povukle jer nemaju kapaciteta. Gradonačelnik je pak najavio pojeftinjenje antigenskog testiranja u Domovima zdravlja i drugim gradskim ustanovama. Test će, umjesto 70, stajati 50 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.