Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedna akcija za razrješenje ministra Barišića i Dijane Vican

29.05.2017.

12:58

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon godine dana i jednog od najvećeg prosvjeda u povijesti države, onoga potpore reformi obrazovanja, i ove godine bit će održana potpora pod nazivom "Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma!". Događaji vezani uz potporu trajat će tri dana, a zadnji dan će biti i prosvjedna akcija.

Od sutra pa do četvrtka održat će se niz edukativnih, informativnih i kulturno-umjetničkih aktivnosti poput prezentacija debate i predstava.

Zadnji dan će biti održana i tribina, Na kojoj ćemo okupiti različite dionike koji su sudjelovali u kreiranju obrazovne reforme. Okupit će se i udruge koje se bave obrazovanjem, okupit će se dionici koji su sudjelovali u ovoj sadašnjoj reformi. Isto tako, pozvali smo doktoricu Vican, pozvali smo i aktualnog ministra. Međutim, njihov odgovor još nismo dobili, rekla je članica GONG-a i GOOD inicijative, Martina Horvat.

Također, zadnji dan navečer bit će održana prosvjedna akcija. Njome organizatori iz GOOD inicijative zahtjevaju: razrješenje ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine.

Ministar Barišić već je neko vrijeme pod ozbiljnim optužbama za plagijat i u svakoj normalnoj demokratskoj državi samo to bi bilo dovoljno da on više ne bude ministar. Ono što je još važnije je to da ministar Barišić svojim odlukama i svojim prijedlozima kontuirano radi na derogaciji odgojno-obrazovog sustava i znanosti, rekao je Marko Kovačić iz GOOD inicijative navodeći razloge za smjenu aktualnog ministra. 

Razlozi razrješenja predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican su, kako navode iz inicijative, njezina nezainteresiranost za reformu obrazovanja te njezina odgovornost za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine pa je zbog toga i ponovljeni natječaj za iste treći zahtjev.

Na kraju su članovi inicijative transparent s natpisom "Hrvatska može bolje" poklonili Muzeju Prekinutih veza i tako simbolično htjeli naglasiti na propuštenu priliku provođenja kurikularne reforme, na prekinutu reformu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.