Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedni performans za Kulturu SC-a

30.06.2017.

15:42

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog navoda da je djelatnost Kulture SC-a pred gašenjem, glumac i redatelj Miran Kurspahić odlučio je izvesti prosvjedni performans podigavši šator u Studenskom centru. Kultura bi trebala biti prenamijenjena u Samostalnu službu za Kulturu, šport i informiranje.

Prekrivši šator hrvatskom zastavom i uz transparente poput "2014 - Savska 66, 2017 - Savska 25", aludirajući na prosvjede branitelja, Miran Kurspahić sebe naziva "Braniteljem Kulture". Razlog performansa, Skretanje pozornosti na svinjarije koje se zbivaju u Studenskom centru, na način kojim se opstruira rad sektora kulture i sada pokušaj da se taj sektor kulture dokine kao takav.

Kultura SC-a bi reorganizacijom prestala biti djelatnost te bi trebala biti prenamijenjena u Samostalnu službu za Kulturu, šport i informiranje, Na sam taj način se gubi određeni input u određenim projektima u kojima je prijašnja organizacija bila involvirana, upozorava Kurspahić smatrajući da će time kultura biti ugašena.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak smiruje situaciju, Ništa se ne ukida, nitko neće dobiti otkaz, nikome se neće zadirati u njegov programsku kulturnu orjentaciju.

Sada SC ne može financirati kulturu, kao ni druge djelatnosti, stoga će morati naći sredstva samom sanacijom, ali i dodatnim financijskim sredstvima, tvrdi Bošnjak. 

Objašnjava što to znači služba u koju je kultura prenamijenjena, U Državnoj upravi, naprimjer, odjel je 1 do 10 radnika, služba je od 10 do 100 radnika, a sektori su od 100 nadalje. Time smo se mi rukovodili. Ali kao što smo rekli radi se o prijedlogu ustroja, on je podložan raspravi. Sanacijsko će se vijeće očitovati na prigovore ili upite Radničkog vijeća i predstavnika radnika. Na kraju ćemo dogovoriti ono što će, nadam se, biti prihvatljivo svima.

Nastavak pregovaranja počinje već sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.