Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedni performans Zelene akcije

20.06.2017.

19:51

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zelena akcija održala je prosvjedni performans "Vratimo stablo u Masarykovu" željeći izraziti svoje nezadovoljstvo sjećom stabla za potrebe terase tamošnje slastičarnice i ignoriranjem vlasnika iste za sadnjom novog stabla.

Gradski ured za prostorno uređenje izdao je rješenje za povrat oštećene površine u prvobitno stanje jer je posječeno stablo dio zaštićenog kulturnog dobra. 

Prije godinu dana posječeno je jedno od tri stabala za potrebe slastičarnice. Jedini tko može izdati rješenje za sječu je Zavod za zaštitu spomenika, kulture i prirode. To vlasnik slastičarnice nije ishodovao. Taj isti zavod izdaje rješenje da se mora zasadit stablo iste visine, iste vrste, na istom mjestu. U veljači ove godine satablo su zasadili, međutim nije na istom mjestu niti je iste visine. Tražimo da se stablo vrati kako i piše u rješenju, rekla je iz Zelene akcije, Gordana Klarić.

Sadnica koju vlasnik mora postaviti mora biti minimalne visine 5 metara i opsega debla 22 centimetra.

Članovi Zelene akcije svoj su performans izveli ispred transparenta "Stablo je javno dobro, vratite nam ga" stavljajući grane u prethodno napravljeno deblo od spužve. Na takav način su, simbolično, željeli vratiti posječeno stablo. 

Upozoravaju da će biti uporni u tome da vlasnik ispoštuje dobiveno rješenje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.