Hrvatski radio

Radio Sljeme

22:28 / 26.03.2019.

Autor: Krešimir Vešnik

Prosvjednici: "Ovo je uvreda za nas i za Sveučilište"

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

"STOP Nasilju nad Sveučilištem" prosvjed je koji je održan ispred HNK-a zbog prijedloga dekana Muzičke akademije da se gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta. Prosvjednici su poručili: "Ovo je uvreda za nas i za Sveučilište".

Transparentima poput "Počastite se janjetinom, a ne doktoratom" te "Pošto jedan počasni?" više od tisuću građana prosvjedovalo je protiv najavljene dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću.

Ne postoji niti jedan razlog zašto bi gradonačelnik Bandić dobio ovakav doktorat, istaknuo je organizator prosvjeda Stjepan Perko - Mi studenti i doktorandi Sveučilišta u Zagrebu smo jako umorni s ovim stanjem na Sveučilištu. Rektor Boras, prilikom svojih obraćanja, poziva studente da poštuju statut; mi pozivamo rektora da poštuje instituciju Sveučilišta na način da je to institucija kojom se treba dobro upravljati, a ne institucija koja se treba baviti političkim, počasnim doktoratima.

Stoga će se gradonačelniku ironično dodijeliti nagrada "Antidoktorat za počasni doktorat Milanu".

Da je stanje na Sveučilištu loše, ocijenila je profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Meri Tadinac, koja za takvo stanje prvenstveno krivi Senat, Ovo bi se moglo nazvati kaplju koja je prelila čašu. Strahovito je puno problema na Sveučilištu. Mi na te probleme upozoravamo već godinama, a bio je i niz skandala - zaključila je Tadinac.

Ispred Rektorata gradonačelniku i Senatu Sveučilišta prosvjednici su ostavili svoje poruke među kojima su i napisali "Bandiću, zagrij stolicu!" te "Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, osim počasnog doktorata".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.