Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjednici podignuli šator ispred Ministarstva: "Ukinite maske u školama"

30.03.2021.

15:46

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Ne maskama u školama, ukidanje samoizolacije za djecu te nastave na daljinu - glavni su zahtjevi prosvjednika, okupljenih u Inicijativi roditelja 0-24, koji su razvili transparente ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja na Sveticama.

Prosvjednici su zatražili i da ih primi ministar, no to se nije dogodilo. Potom su podignuli šator, koji ondje ostaje, kako najavljuju, do ispunjenja zahtjeva.

Inicijatori prosvjeda su Ivan Pokupec i Roberto Mateš - i jedan i drugi u ulogama očeva. Već su održali sličnu akciju kada je djeci u bolnicama bio ograničen posjet na 15 minuta. Šator je ovoga puta podignut ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, a glavne razloge iznio je Roberto Mateš.

- Vi nosite masku, ali možete reći da je nećete nositi. Dijete u školi ne može reći, ja neću nositi masku zbog toga što dijete učitelja i ravnatelja gleda kao autoritet. Djeca u školi maske nose pod prisilom. Kao što je boleština i fašizam  bila odluka o 15 minuta s djecom u bolnici, tako je fašizam maska na licima djece u školama - istaknuo je Mateš.

Ivan Pokupec, koji radi kao nastavnik u školi kaže da u njegovoj učionici djeca ne moraju nositi maske.

- Podaci koje daje struka idu u prilog tome da nema nikakvog objektivnog razloga zašto bi djeca morala nositi maske. Shvaćam da neki od njih djecu smatraju, kako kažu lijepo u struci, vrećom virusa. Međutim, to samo znači da sam jedina ugrožena osoba u učionici ja. Ja na to pristajem, bolje ja nego oni - poručio je Pokupec.

30-ak prosvjednika dozivalo je ministra Radovana Fuchsa da izađe iz zgrade, kako bi ih primio na razgovor. Kada su shvatili da se nitko neće pojaviti podignuli su šator. Rekli su da u šatoru ostaju dok im se zahtjevi ne ispune. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kratko su poručili da za sada ne planiraju ni na koji način reagirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.