Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedom protiv preseljenja hemodijalize na Dunjevac

08.02.2019.

16:20

Autor: Magdalena Pongrac

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Poliklinika za hemodijalizu Sveti duh, koja godinama djeluje u okviru bolnice, planira se preseliti u stambenu zgradu preko puta bolnice. Stanari Dunjevca 15 protive se toj ideji jer strahuju za svoje zdravlje, a idući tjedan će zato i prosvjedovati.

Nakon što je trgovački prostor u stambenoj zgradi na Dunjevcu 15 uspješno prenamijenjen u onaj za hemodijalizu, Polilinika koja je do sad tu djelatnost obavljala u bolnici Sveti duh, seli se u prostor preko puta bolnice. Stanari mjesecima upozoravaju na taj problem jer, kako kažu, strahuju za svoje zdravlje. - Zaraza je najveći problem! To su krv i dijelovi krvi koji će, u slučaju transporta, izlaziti ispred ulaznih vrata zgrade, pored vrtića, niz pločnik, da bi došli do pristupa gdje će vozilo pokupiti taj medicinski otpad. - Ispod mog stana namjeravaju napraviti ispuh cijele ventilacije koji će biti točno ispod prozora moje spavaće sobe. Zamislite da jedna cijela klinika napravi prostor vama ipod prozora! I oni kažu da je to legalno!

Predstavnik stanara Goran Jukić proziva gradsku vlast zbog pogodovanja privatnom investitoru, tvrtki Fresenius Medical care, koja drži spomenutu Polikliniku, te vlasniku koji svoj prostor iznajmljuje upravo Poliklinici. - Neobično je kako se, kroz zakon, uspijeva maksimalno pogodovati investitoru, a ne zaštititi ljude koji tvore ovaj sustav, građane!

Iz ministarstva graditeljstva tvrde da je sve napravljeno u skladu sa zakonom. Isto kažu iz spomenute medicinske tvrtke, iz koje uvjeravaju da opasnosti za zdravlje nema, što je potvrdila i sanitarna inspekcija. No stanari smatraju da institucije svoj posao nisu odradile kako treba, te će na to upozoriti prosvjedom. - Jednostavno ćemo se pojaviti pred Gradskim poglavarstvom, jer oni su to počeli kad su izdali tu građevinsku dozvolu, iako se to moglo puno drugačije.

Prosvjed će se održati u ponedjeljak u 15 sati ispred Gradske uprave, a stanari najavljuju da će se za svoja prava nastaviti boriti i na upravnom sudu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.