Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosvjedovali radnici Čistoće, traže veće plaće

07.12.2022.

16:15

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga.

Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće. 


Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i s, te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi. 


Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Čistoći Zdravko Stoilković poručio je kako su očekivalo više razumijevanja, socijalne osjetljivosti i pravde od nekadašnjeg aktivista, a sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Ispričao se građanima koji nisu dobivali usluge koje su trebali, jer je Čistoća zatrpana pozivima i elektroničkom poštom "na koje nema tko odgovoriti zbog kadrovske devastacije". 


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da je prosvjed zadnja poruka i Holdingu i gradonačelniku Tomaševiću, jer ovi sindikati žele s njima pregovarati. Tomašević je jučer opovrgnuo optužbe da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku kolektivni pregovori s reprezentativnim sindikatima o Kolektivnom ugovoru za Zagrebački holding, pa tako i za radnike Čistoće. Rekao je u Holdingu postoje “različiti sindikati koji nemaju iste stavove", ali sa svima pregovara o povećanju plaća i materijalnih prava u okviru Kolektivnog ugovora.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.