Hrvatski radio

Radio Sljeme

Provedeno prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika djece

06.06.2023.

12:43

Autor: Radio Sljeme

Djeca

Djeca

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Što je na tanjuru naših najmlađih? Dan uoči Svjetskog dana sigurnosti hrane održalo se predstavljanje rezultata prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika djece koje je provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s partnerima. 


 Istraživanje o prehrambenim navikama djece trajalo je pet godina, a nutricionistkinja i suradnica na istraživanju Martina Pavlić istaknula je važnije podatke.


- Ono što smo primijetili jest da što su djeca mlađa, to se roditelji više brinu, odnosno djeca imaju manje izbora, međutim kada krenu u neke druge društvene aspekte kao što su vrtići i škole, tu se već razvijaju određene preferencije. Dojenčad nam je zapravo zasnovana na kuhanim namirnicama, domaćim kašicama, a ne toliko ove kupovne kašice. Kod prvih namirnica koje se uvode su to i dalje povrtne namirnice, prvenstveno tu mislimo na tikvicu, potom batat, a onda na red dolazi i jabuka od voća, istaknula je Pavlić. 


 Kod školske djece prehrana je nešto drugačija, no i dalje zadovoljavajuća. 


- Tu se vrlo često na jelovniku pojavljuje mljeveno meso koje je 'top 1'. Bilo kome tko ima djecu i tko zna što djeca jedu, zna da je to uvijek nekakav bolonjez ili ćufte. Uvode se i grickalice koje su možda manje zastupljene kod djece vrtićke dobi. No, moram priznati da, ako je nešto bilo iznimno zadovoljavajuće za saznati, to je da je voda broj jedan po tekućinama od svih tekućina kod djece bilo koje dobi, naglasila je Pavlić. 

 

Pavlić zaključuje riječima da je od velike važnosti jesti lokalno, s domaćeg tržišta, a što manje konzumirati hranu iz uvoza, u čemu uglavnom i uspijevamo. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici