Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proveli smo večer s radnicima Čistoće i provjerili odvaja li se ispravno otpad

11.03.2023.

04:01

Autor: HRT Radio Sljeme

Smeće na Trgu bana Jelačića

Smeće na Trgu bana Jelačića

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Novi model odvoza i prikupljanja komunalnog otpada već je nekoliko mjeseci na snazi u gradu Zagrebu. Kritika na njegov račun nije nedostajalo. Među njima su bile i one kako će se kontrolirati tko je pogrešno razvrstao i odložio otpad. S djelatnicima koji to provjeravaju, proveli smo večer.

I dok jedni spavaju, tulumare ili se pak odmaraju od radnog tjedna, za neke djelatnike Čistoće posao u petak navečer tek počinje. Čisti se Trg bana Jelačića, ali se i pregledavaju kante za miješani komunalni otpad - Problem je što je poslovni korisnik odložio otpad u kantu koja nema narančastu naljepnicu, to je kanta za kućanstvo. Ne smije se to raditi nego mora koristiti kantu koju je zadužio ili plave vrećice. U ovom slučaju nema ništa - opisao nam je situaciju ispred kante u Tkalčićevoj ulici radnik Čistoće, Tomislav Gregurić. Njegov kolega Hrvoje Šiprak, koji ovaj posao radi od sredine prosinca prošle godine, nema dobre vijesti za prekršitelja - Ovo je sve njegovo u vrećici. Ima 4 računa i vidi se da je njegovo. Za ovo je kazna 80 eura za spremnik od 240 litara.


U konkretnom slučaju, onečišćena je i javna površina - Kolega će sastaviti zapisnik, navest će djelatnike Čistoće kao svjedoke, da se odbacio otpad na javnu površinu koji tamo ne smije biti i provest će se prekršajni postupak. Ako je pravna osoba, kazna je od 500 do 1190 eura - rekao je Darko Hačko iz zagrebačkog komunalnog redarstva.


Hodamo dalje Tkalčićevom i, između ostalog, nailazimo na još jednu kantu bez narančaste naljepnice - Unutra je plava vrećica, ali nije "naša", ZG vrećica. Prijavljujemo kroz mobilnu aplikaciju i onda administratori dalje utvđuju postupak - napomenuo je Šiprak.


Od kraja prosinca do kraja veljače utvrđeno je 500 nepravilnosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.