Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Brighton

14.05.2023.

10:05

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Brightonski pozdravi

Brightonski pozdravi

Foto: TF/LP / HRT Radio Sljeme

Osim Dubaija i New Yorka, na listi top deset mjesta koje bi čovjek trebao posjetiti ove godine ili inače u životu, uz napomenu da ima podosta na bankovnom računu, našao se Dubrovnik, Nica, Brighton, Malaga, Amsterdam, Prag...  Brighton je manje poznat izvan granica Velike Britanije, ali u globalnom svijetu sve je dostupno, sve se može provjeriti. U svakom slučaju tko može iz Londona "skoknuti" u taj grad na obali La Mancha, neće mu biti žao. Šljunčane plaže, poznati Brighton pier, glazbeni festivali, sjajni muzeji, romantično središte grada,poznatiji kao Lanes iz 18. st., i360 i Kraljevski paviljon s vrtom, stvarno će ostati u pamćenju. Dobro raspoloženje je dio ponude ovog ugodnog mjesta, pa zaista Brighton treba posjeti. Tara Filipović je ondje završila University Brighton koji je rangiran među najboljim sveučilištima u Engleskoj... Putujte s nama  i uživajte!

Brighton je udaljen svega 60 minuta vožnje od Londona. S pogledom na La Manche kanal smještenim na južnoj obali Engleske, Brighton je grad koji je već dugo vremena poznat po originalnoj kombinaciji urbanog i srednjovjekovnog. Labirint uličica poznatiji kao The Lanes je mjesto za uživanje. Prošaran je brojnim kafićima, barovima, pubovima, suvenirnicama. 


Kraljevski paviljon 

U regentsko doba (Regency, 1811. – 1820.) engleske umjetnosti i kulture jedan od vodećih londonskih arhitekata bio je John Nash kojem je 1815. godine kralj George IV., dao skoro nemoguć zadatak izgradnje Kraljevskog paviljona. Kralj je volio pokazivati svoju pretjeranu ljubav prema raskošnoj i nakićenoj umjetnosti. Teško da postoji neki orijentalni element koji Nash nije upotrijebio u izgradnji Kraljevskog paviljona od 1815. do 1822. god. Kompleks sastavljen od kupole, tornja i minareta pokazuje utjecaj romantizma u eksterijeru paviljona. Ali, pretežno indijski izgled paviljona “narušen“ je islamskim minaretima i kineskim pagodama, elementima iz bliskoistočnih i dalekoistočnih arhitektura.

Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, nalazila je Brighton prenapučen u vrijeme odmora i odlučila je ljetovati na otoku Wight, a Kraljevski paviljon je prodan gradu Brightonu za 53.000 £ 1850. god. Grad je paviljon koristio za gradska vijeća, a kupolasta štala je pretvorena u koncertnu dvoranu.

Tijekom Prvog svjetskog rata, od 1914. do 1920., Kraljevski paviljon je pretvoren u bolnicu za vojne ranjenike s preko 720 kreveta. Poslije Drugog svjetskog rata, grad Brighton je uložio mnogo vremena i novaca da obnovi Kraljevski paviljon u izgled iz vremena kralja Georga IV., a kraljica Elizabeta II. je podržala ovaj projekt trajno posudivši preko 100 komada namještaja iz kraljevske kolekcije. Danas je Kraljevski paviljon velika turistička atrakcija koju posjeti do pola milijuna posjetitelja svake godine.Palace Pier je izvorni mol grada još uvijek u uporabi. Izgrađen 1891. godine i proteže se na oko 1700 stopa od obale, iako kritičari smatraju da je izgubio je svu svoju privlačnost bronim sadržjima za zabavu, Englezi vole biti na tom prostoru i uživati u ponuđenim sadržajima.


i360 je vidikovac na visini od 162 metra. Riječ je o atrakciji je novijeg datuma. Otvoren je za posjetitelje 2016. godine. Pogled od 360 stupnjeva puca na cijeli Brighton, South Downs i La Manche.


Sveučilište Brighton javno je sveučilište koje se temelji na četiri kampusa u Brightonu i Eastbourneu na južnoj obali Engleske. Njegovi korijeni mogu se pratiti do 1858. godine kada je Brightonska škola umjetnosti otvorena u Kraljevskom paviljonu.


Tara Filipović dio djetinstva i mladosti provela je u Londonu, a nakon završenog studija iz poslovanja i financija u Brightonu, zbog korna zatvaranja u Engleskoj, vratila se u Zagreb, svoj rodni grad u kojem je našla posao. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici