Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu i Božićna priča iz Zagreba: Crkva sv.Marka

25.12.2022.

11:26

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Djelo Ljube Babića, "Hrvatski Božić"

Djelo Ljube Babića, "Hrvatski Božić"

Foto: V.J.R. / HRT Radio Sljeme

Od kada postoji Gradec, današnji Gornji grad, u njegovom je središtu bila, a i danas je, župna crkva sv. Marka evanđelista. Nastala je istovremeno s gradom, živjela je s njime i dijelila dobro i zlo. Nisu je mimoišli ni požari ni potresi, a u Domovinskom ratu prilikom raketiranja Banskih dvora crkva je oštećena. Manje je poznato da je to crkva s najvećim djelom prikaza rođenja Isusa i Božića s hrvatskom simbolikom osebujnih autora: Joze Kljakovića, Ivana Meštrovića i Ljube Babića.


Crkva je smještena između Hrvatskoga sabora i Banskih dvora. Suci i banovi u toj su crkvi prisezali da će poštivati zakon, a u novije doba svoju su prisegu pred njom izrekla i prva četiri predsjednika Hrvatske.

Na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće crkva je bila znatno povećana pa je dobila današnje dimenzije. Iz tog vremena ostao je južni portal. Pretkraj 15. stoljeća crkvi je sa sjeverne strane bila prigrađena kapela sv. Fabijana i Sebastijana. U 16., 17. i 18. stoljeću stradavala je od požara i potresa. Na žalost potres je nije poštedio ni 2020. U potresu je i crkva sv. Marka zadobila teža oštečenja na svodu, ali i na južnom portalu crkve kojega krase kispovi Isusa Krista s Bogorodicom te apostolima i evanđelistima.


Najveće zahvate koncem 19. st. (1876. do 1882.) učinio je Herman Bolle, kada stavlja na krov glazirani crijep s grbovima grada Zagreba i Trojedinog hrvatskog kraljevstva (grb Hrvatske, Dalmacije i Slavonije). Obnova crkve trajala je od 1922. do Drugog svjetskog rata. Tadašnji župnik dr. Svetozar Ritig okupio je najveće hrvatske umjetnike – kipara Ivana Meštrovića, slikara Jozu Kljakovića i Ljubu Babića. Oni su svaki u svojoj struci doprinijeli uređenju unutrašnjosti crkve i dali joj današnji izgled.

Kulturna baština Sv. Marka – djela Ivana Meštrovića, Joze Kljakovića i Ljube Babića

Manje je poznato da je to crkva s najvećim djelom prikaza rođenja Isusa i Božića s hrvatskom simbolikom osebujnih autora: Joze Kljakovića, Ivana Meštrovića i Ljube Babića.

Zanimljivo je da je Jozo Kljaković oslikao je unutrašnjost crkve biblijskim i hrvatskim povijesnim temama u tri faze. Jedinstvenost dodira s umjetničkim radovima se ne zaboravlja u hodu kroz jedno vrijeme ostavljeno za nas i danas i sutra i za budućnost.


Božićna priča iz Zagreba: Crkva sv.Marka, snimljena je 2017. godine s mons. Nedjeljkom Pintarićem, svećenikom Zagrebačke nadbiskupije. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici