Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu iz Varaždina: Sličice iz barokne prijestolnice Hrvatske

27.11.2022.

09:28

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Varždinski spomenik broj jedan-Stari grad

Varždinski spomenik broj jedan-Stari grad

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Varaždin je grad sklada. Posjetitelj se brzo uplete u emocionalnu prisnost s ljepotom stare barokne arhitekture i ugodom koju stvaraju svojom toplinom toplinom trgovi, ulice i parkovi. Mirni su ondje ljudi i osjeti se na svkom koraku kako vole svoj grad. Varaždin je kao jedan grad-muzej u kojem stalno nešto novo otkrivamo iz njegove bogate povijesti stare više od osam stoljeća gdje su raskošno, pa čak i „razuzdano“ živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici. Mnogo je o tome zapisa, a živuće su brojne legende, od one kako je umro najljući neprijatelj Turaka, hrvatski ban Franjo Frankopan, do zašto su zvona Crkve sv. Vida počela su zvoniti sama od sebe, a građani su se probudili i obranili ili zašto je Varaždinu zaštitnik sv. Nikola? Zašto Varaždinci vole Sissi i Suzanu Malatinsky ? 


Bogata povijesna ostavština i živa sadašnjost učinili su Varaždin jednim od najzanimljivijih hrvatskih gradova čiju slojevitost otkrivate svakom novom šetnjom njegovim ulicama i trgovima. Još kad se k tome dodaju priče i legende, teško se može čovjek izvući tako lako iz zagrljaja toga grada koji se smjestio uz Dravu.


Varaždin je grad sklada!


Posjetitelj se brzo uplete u emocionalnu prisnost s ljepotom stare barokne arhitekture i ugodom koju stvaraju svojom toplinom toplinom trgovi, ulice i parkovi.

Varaždin je kao jedan grad-muzej u kojem stalno nešto novo otkrivamo iz njegove boate povijesti duljoj od osam stoljeća gdje su raskošno, pa čak i „razuzdano“ živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici. Mnogo je o tome zapisa, a živuće su brojne legende. Tako ćete saznati kako je umro najljući neprijatelj Turaka, hrvatski ban Franjo Frankopan od škorpionova ulja, zašto su zvona Crkve sv. Vida počela su zvoniti sama od sebe, a građani su se probudili i obranili, ili zašto je Varaždinu zaštitnik sv. Nikola?


Svojom originalnošću izdvaja se i vinopijsko društvo "Pinta" koje je 1696. osnovao grof Baltazar Patačić, pripovjeda kao jednu od šaljivosti, ravnatelj Gradskog muzeja-Varaždin, Miran Bojanić Morandini. Članice su bile i žene iz najviših krugova aristokracije. Patačić je uvijek sa sobom nosio knjižicu "vinskih doktora" te je uspio do kraja svog života diljem Europe upisati čak 173 "doktora".


Varaždinci rado pripovjedaju o popularnoj Sissi, Elizabeti Austrijskoj, carici i ugarsko-hrvatskoj kraljici, supruzi cara i kralja Franje Josipa I., ali i o Suzani Malatinsky, odnosno grofici Drašković, kasnije grofici Nadasdy koja je bila je poznata po veselim i raskošnim balovima i krabuljnim plesovima.


Uz veselu i manje veselu stranu povijesti iz minute u minutu otkrivamo jedan grad koji je danas moderan, koji je sjedište današnje biskupije i Varaždinske županije i raskrižje putova iz Srednje Europe prema Zagrebu i Jadranskom moru. Zato je Varaždin i privlačno turističko odredište. U tom gradu spaja se duh prošlog vremena i ljepota življenja našeg doba. 


Treba špancirati Varaždinom i vidjeti Stari grad-najmonumentalniji i najvrjedniji gradski kompleks u kojem su smještene zbirke Gradskog muzeja, Gradsku vijećnicu – najstariju u Europi, gdje već gotovo pet stoljeća stoluje poglavarstvo Grada. Nezaobilazno je i Varaždinsko groblje, biser vrtne arhitekture i park prirode najviše kategorije, ali i zbirku "Svijet kukaca" koja u jednoj od brojnih varaždinskih palača pred posjetitelje razastire zagonetni život prirode.


A ako dođete u subotu od 11 do 12 sati ispred Gradske vijećnice prisustvovati ćete u pratnji Gardijskih bubnjara atraktivnoj smjeni straže pripadnika Varaždinske građanske garde, popularnih "purgara", jednog od varaždinskih simbola čija je tradicija duga više od dva i pol stoljeća.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici