Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Jedan dan u Sisku

08.01.2023.

11:22

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Sisak

Sisak

Foto: Grad Sisak/HRT / HRT Radio Sljeme

Jedan dan u Sisku bio bi dovoljan za razgledavanje najvažnijih znamenitosti, jer veliki broj zanimljivih sadržaja u samom je središtu grada ili njegovoj neposrednoj blizini. Zbog posljedica potresa mnogo toga je zatvoreno, ali otvorit će se i ta vrata jednom. No možda baš i zbog toga treba otići u Sisak koji je i dalje mali skriveni biser s jednom dobrom atmosferom koja odmori čovjeka čim uđe u prostor Prve rimske ulice ili stupi na tlo Šetnice Slave Striegela i koja je žila kucavica grada, mjesto za druženje. Uz dobru i ne skupu kavu u nekom od brojnih kafića užitak je gledati na rijeku. 

U 18. stoljeću ondje su se nalazila lučka postrojenja. Šetnjom se nailazi na parnu dizalicu, u blizini Malog Kaptola jedne od najstarijih zidanih kuća sagrađena krajem 18. stoljeća; nedaleko Starog mosta.


Sisak ima i Veliki Kaptol, a riječ je pak o jednom od najvrijednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku. Ondje je 1839.g. izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku, a na štokavsko narječju, "Juran i Sofija ili Turci pod Siskom“ I. K. Sakcinskog. Veliki Kaptol nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića, a od 2009. godine sjedište je biskupije u Sisku.


Današnja crkva izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća. 5. prosinca 2009. g. papa Benedikt XVI. ponovo je utemeljio Sisačku biskupiju na čelu s biskupom Vladom Košićem, a dotadašnju župnu crkvu Uzvišenja Svetog Križa proglasio je katedralom. Sisak ima i svoju baziliku koja je posvećena sv. Kvirinu, biskupu mučeniku iz trećeg stoljeća, zaštitniku grada Siska.


Sisak je kroz svoju povijest promijenio više službenih imena, no – nakon ilirsko-keltske Segestice – sva su kasnija imena utemeljena na rimskom imenu Siscija (lat. Siscia). Tako će se u ranom srednjem vijeku grad zvati Siscium, a potom će se pojavljivati razne grafije koje upućuju na kajkavski oblik imena grada: Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck. Na koncu se pojavljuje ime Sziszak i Sisak.


Priča "Jedan dan u Sisku", nastala je prije potresa sa voditeljicom Ureda za kulturu Sisačke biskupije, arheologinjom Spomenkom Jurić. 


Ono što posebno dojmi u Sisku je tvrđava Stari grad iz 16. st. pod kojom se odigrala Bitka kod Siska 22. lipnja 1593.godine. Na tom mjestu ožive mnoge priče koje podsjećaju na slavnu pobjedu kršćanske vojske nad Osmanlijama. No ožive i legende o vilinskoj ljubavi o gradu koji leži na tri rijeke, Kupi, Savi i Odri, ili ona o Zlatnoj kočiji ili ona o Sulejmanu Veličanstvenom.


Sisak u jednom danu, ipak ostavlja dojam zaboravljenosti i tek na Lonjskom polju jednom od najvećih prirodnih posebnosti zatomi se možda i tuga koja se rađa zbog svega koju je pretrpio Moslavački čovjek koji je i dalje uporan, hrabar i vrijedan. Možda dio gorčine treba nekom zgodom riješiti Termama u Topuskom, koje su treće u Europi po kvaliteti termalne vode i koje pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u zadivljujućem prirodnom okruženju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici