Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Nepoznato-poznata Rijeka

15.01.2023.

12:16

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Riječki Korzo uoči karnevala

Riječki Korzo uoči karnevala

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Današnji grad Rijeka nastao je na ušću rijeke Rječine, na području rimskoga naselja Tarsatice. Ondje su se od XIII. st. razvijala naselja Rijeka i Trsat sa Sušakom, konačno ujedinjeni 1947. u jedinstveni gradski teritorij. Zapravo, Rijeka postoji na današnjem gradskom području od prapovijesti do danas. Kao svaki grad imaju svoje znamenitosti i kao svaki grad skriva svoja iznenađenja. S Korza djelomično puca pogled i prema moru, a jedna od zgrada koja će zakloniti taj pogled je nekadašnja Guvernerova palača, u kojoj je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Gradnja je trajala od 1893. do 1896. godine, a palača je smještena na parceli površine 12 tisuća četvornih metara. Prema legendi, upravo je u prostorijama ove palače Antun Mihanović napisao “Hrvatsku domovinu”, danas poznatiju kao hrvatska himna “Lijepa naša”.

Velika tržnica možda je najomiljenije mjesto Riječana. Tu su susreti, razmjene recepata i tu je neopisiva živost. Smještena je tik uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov. Ribe, rakovi i školjke isprva su se prodavali na otvorenom, a od 1866. pod krovom, u podignutoj ribarnici. Prema projektu Izidora Vauchniga, ravnatelja riječkoga Tehničkog ureda, uz tu je ribarnicu 1880. započela gradnja dvaju paviljona. Sve se dogodilo na terenu nasipavanjem otetom od mora, a arhitekt se služio ondašnjim najsuvremenijim tehnikama i tehnologijama, koristeći čeličnu rešetkastu konstrukciju i staklo. Riječani rado utržnicu povezuju s multikuturalnošću s kojom se ponose. 


Malo dalje je šetnica, poznati Korzo. Riječki korzo imaj svoje trgovine, svoja mjesta na kojima se ispija kava, ima svoje prečice s kojima odlaziš tik do mora ili u samu utrobu grada koji živi tisućljećima na tom prostoru, ako se gleda u neki drugačiji vremenski sat.


Korzo je zaprvo puni sjaj Rijeke, od svojih fasada na kojima je ispisana bogata i burna riječka povijest. Korzo ima svoj poseban sat, gradsku uru koja nalik nekom čuvaru. Osobno odoljevam jednoj napasti jer Korzo mami i bogatom ponudom svojih suvenirnica, a posebno „morčićima“, no iako kupujete baš „morčića“, onda je važno znati kako izgleda onaj pravi.

Grad na Rječini, koliko god se čini poznatim, u nekom trenutku čini se da nam je i nepoznat.


Zato uživajte i na ovom putovanju. Tonsi zapis o Rijeci nastao je s jednim od najboljih hrvatskih turističkih vodiča, Nikolom Špeharom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici