Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Od Kuala Lumpura do Singapura

20.11.2022.

12:17

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Tradicionalna hrana je izazov

Tradicionalna hrana je izazov

Foto: M.A. / HRT Radio Sljeme

Nutricionistica i trenerica Marija Andrijašević je oduševljena tim dijelom svijeta. Kuala Lumpur ju je zadivio i zbog brojnih znamenitosti, ali i gradskog krajolika koji vrvi neboderima i kolonijalnom arhitekturom. No tornjeve blizanci Petronas (dvostruki neboderi s nebeskim mostom i vidikovcem) je najatraktivniji. Kao nutricionistica ipak ne bi sve probala. Zmije koje su u punudi kao i u još nekim dijelovima Azije, Marija prepušta na slobodnu volju - "Tko voli, nek izvoli"! No kao i drugdje po svijetu brza hrana poznatih lanaca je dostupna, pa mjesta koja poslužuju tradicionalnu hranu i pića su pravi doživljaj. 

Odlazimo u Kuala Lumpur glavni i najveći je grad Malezije, države smještene u srcu jugoistočne Azije. Zbog blizine skoknut ćemo i u Singapur točnije do Republike Singapur, otočni grad-državu na jugu Malajskog poluotoka. Zbog njegovog strateški važnog položaja zovu ga „Azijski Gibraltar " ili na malajskom „Lavlji grad". Kuala Lumpur je jedan od vodećih gradova u svijetu za turizam i shopping, Bio je 6. najposjećeniji grad u svijetu u 2019. U gradu se nalaze tri od deset najvećih svjetskih trgovačkih centara. Kuala Lumpur zauzima 70. mjesto u svijetu i drugo mjesto u jugoistočnoj Aziji prema Globalnoj ljestvici životnih uvjeta. UNESCO je Kuala Lumpur proglasio svjetskom prijestolnicom knjige 2020. Službena religija u Maleziji je islam, ali druge se religije, uključujući budizam, hinduizam i kršćanstvo, slobodno prakticiraju. Nacionalni jezik je bahasa melayu (malajski), a engleski je široko rasprostranjen. Od Kuala Lumpura do Singapura nije daleko, zato se danas putuje u dva grada.


To je zemlja sa živahnim multikulturalnim stanovništvom. Osim Malajaca i domorodačkih skupina, mnogo je doseljenika iz Kine, Indije, Indonezije i drugih dijelova svijeta. Njezina se kulturna raznolikost uvelike može pripisati dugoj i trajnoj interakciji s Britanacima, Portugalacima i Nizozemacima.


Petronas tornjevi od 88 katova drže titulu 12. najviših nebodera na svijetu. Arhitektonski dizajn koji je vidljiv na tornjevima inspiriran je islamskim principima koji su jedinstvo, harmonija, stabilnost i racionalnosti. Svaka zgrada je poduprta sa 16 velikih stupova po svom obodu. Ovi stupovi, kao i ostatak strukture, izgrađeni su od betona visoke čvrstoće, a ne od konstrukcijskog čelika, a krov i zidovi su od nehrđajućeg čelika i stakla. Na sve strane su trgovački centri ali i neprgledni broj štandova, kafića i restorana koji poslužuju svaku vrstu delicija koje možete zamisliti. Grad je besprijekorno čist. Tržnica se mora obvezno posjetiti kao i sve zelene oaze i ljepote daleko od vreve koja je u blještećim metropoloma. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici