Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Riječ,dvije iz Čakovca

04.12.2022.

11:50

Autor: HRT Radio Sljeme

Spomenik "Oproštaj"

Spomenik "Oproštaj"

Foto: V.J.R. / HRR Radio Sljeme

Čakovec je zaista ugodan i lijep grad. Rekli bi baš po mjeri čovjeka! Posjetitelj toga grada uživat će u povijesnoj jezgri, viskoj uređenosti samog grada i odličnoj gastronomskoj ponudi. Dvorac i Perivoj Zrinskih su priče za sebe. No za lijepoga vremena čovjek se u tom gradu nauživa pogledima prema raznovrsnom drveću i grmovito -cvjetnim površinama. I još jedna znamimljivost! Vrijedni Čakovčani popisali i vidljivo istakli sve što je važno tako da je i šetnja među kipovima, bistama i raznim spomenicima zaista dojmljiva. Možda je na ovom putu malo više povijesti, ali nije moglo biti dugačije. Nismo odolili ni mesu ‘z tiblice, zdiganim štruklima, ni finim štrudlama po domaći ali i ni jelovniku Zrinskih. 

Čakovec se prvi puta spominje u 13. stoljeću kao toranj ili kula poznata kao Čakov turen. Njegov je utemeljitelj ugarski grof Dimitrije ili Dmitar Čak (mađ. Demeter Csák), po kojem je grad Čakovec dobio ime. Nešto poslije se već navodi kao utvrda, odnosno utvrđeni grad, u jednoj ispravi kralja Karla R. Anžuvinskog od 27. lipnja 1333. godine. Najsjajnije godine dvor bilježi za života bana Nikole Zrinskog Čakovečkog (*1620-†1664.), kada ga posjećuju i podrobnije opisuju strani znanstvenici, diplomati ali i putopisci. 


Vlasnici utvrde, ujedno gospodari Čakovca i vlastele iz Međimurja često su se tijekom godina i stoljeća mijenjali. Utvrda se u više navrata rekonstruirala i nadograđivala, posebice u razdoblju vladavine obitelji Zrinski. Posljedi je tamo živio grof Feštetić do 1923. Plemićka obitelj je bila podrijetlom iz Hrvatske, ali tada već mađarizirana. Oni u su u 19. st. postupno na svojim posjedima provodili industrijalizaciju, pa tako i čakovečki Stari grad djelomično koriste u gospodarske svrhe, otvorivši pogon za proizvodnju šećera.


Nakon prvog svjetskog rata Feštetići se 1923. povlače, a dvorac kupoprodajom dolazi u ruke najprije trgovačkom društvu „Slavonija" d.d. iz Zagreba, koje se bavilo prometom drva, a zatim od 1933. Udruženju zanatlija iz Čakovca. Za vrijeme drugog svjetskog rata u njemu je djelovala mađarska okupacijska vlast, a od 1946. do 1954. godine Ekonomska škola i đački dom. Muzej Međimurja preuzima objekt 1954. i ima tu svoje sjedište do danas pripovjeda nam  ravnateljica Muzeja Međimurje Čakovec, Maša Hrustek Sobočan. Otkriva nam i neke tajne pa i misao vodilju o ljudstvu kao blagu, koje ima sva bogatstva, pa se s dozom lakoće zaviri po međimurski u znano i neznano.


Impoznatne skulpture Petara i Katarine koji se gledaju tužno, kao da slute da im je to posljednji put, i sa strane Fran Krsto stoji po strani, zabrinut ali gord, prvi je  susret s dalekom povješću kojom odiše Stari grad. 

U lapidariju Muzeja Međimurja iznenade ipak brojne glave, ugarskih i hrvatskih plemića. Za neke se zna tko su: Petar Zrinski, Fran Krsto Frankopan, jurski biskup János Héderváry, čanadski biskup Gyorgy Szelepcsényi, komornik Ferdinanda III. Gyorgy Illeshazy, vojskovođa i neko vrijeme hrvatski ban Adám Batthyány (Baćan) te István Csáky, iza čijeg imena je stavljen i upitnik. Csáky je ustvari Čaki, a od tog prezimena nastalo je i ime grada, kao i njegova mađarska inačica, Csáktornya. Vjerojatno se radi o znamenitima, ali neki su dobili i po nosu!

U Čakovcu je toliko toga zanimljivoga da je lako stvarati radio putopis. Jedna od najljepših zgrada je secesijsko zdanje Trgovačkog kasina, no to nekom drugom zgodom. Ali kao i na svakom putu, gradovi su gradovi a njega čine ljudi!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici