Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Slavonski Brod

12.02.2023.

09:52

Autor: HRT Radio Sljeme/V.J.R.

Slavonski Brod i Sava zimi

Slavonski Brod i Sava zimi

Foto: TZ/Ivan Matković / HRT Radio Sljeme

Na širem području grada u vrijeme ledenog doba ondje je živio stepski mamut, najveći predstavnik porodice slonova koji je hodao po planetu. Tada još i nije bilo rijeke Save ili je bila tek u nastanku. Ovaj grad je bio meta osvajača – ali nije se nikad dao! U tom gradu do druge polovice 19. stoljeća, bilo je dozvoljeno graditi samo drvene kuće. Ivana Brlić Mažuranić ondje je napisala Priče iz davnine, a rodila se prva hrvatska primabalerina Mia Čorak Slavenska. Volio je taj grad Dragutin Tadijanović. Slavonski Brod i priča o gradu smještenom uzduž obale Save, koji se širi prema blagim padinama Dilj-gore, nastala je u zimi kad je sve mirovalo.  

Sava je bila visoka i troma. Dugačkom šetnicom uz rijeku susrećem tek ponekog šetača. Sa svakim korakom u društvu tonmajstora Srđana Nogića, osluškujem tišinu ovog sada vremena ali misli bježe na ono vrijeme kad je druga obala Save neprijateljskog raspoloženja. Razgovor o agresiji na Hrvatsku, a onda opet znakovita šutnja. Treba znati živjeti uz Savu u Slavonskom Brodu jer to je ondje život s rijekom.

Večernje razgledavanje grada i nije loša ideja. Grad ima drugačije vizure i susrete s ljudima. Na Korzu, zapravo Trgu Ivane Brlić Mažuranić živost. Trg treba prehodati i provjeriti dali je najveći ili među najvećima u Hrvatskoj. Prema broju koraka, ipak je jedan od najvećih. Trgom, dominira spomenik Ivani. Ondje je i kuća u kojoj je od 1892. godine živjela.

Brođanke i Brođani za svoje glavne znamenitosti i ulice imaju svoje nazive.

Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva je Velika crkva, crkva Gospe od Brze Pomoći je Mala crkva. Glavnu ulica u gradu Petra Krešimira IV. Je Široka ulica, a Starčevićevu ulicu zbog brojnih kafića postala je Pijana ulica.

Kako idu godine ovog našeg serijala Prstom po globusu, tako primjećujem da uz ostalo volim istražiti grb grada. To povijesna vizit karta.

Zlatna čaplja koja stoji u močvari i jede ribu predstavlja Brođane koji pobjeđuju. Štiti ju pet šesterokrakih zlatnih zvijezda pred kojima unatraške bježi nekada zlatni, a sada srebrni mjesec, odnosno turski grb. Zvijezde predstavljaju dijelove zvjezdolike brodske tvrđave koja je sagrađena na močvarnom tlu u vrijeme pripreme za rat s Osmanlijama.

Na svoji način Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja govori o svom rodnom gradu.

Ima nešto čarobno u Slavonskom Brodu i treba se vratiti. Zbog Save, Muzeja tambura, detaljnog razgleda Brodska magnolija koja konkurira za najljepše drvo na svijetu. Treba se vratiti i još jednom se prošetati Slavonskim Brodom koji je i ponosni vlasnik jedne od najljepših riječnih plaža u Europi, na Poloju. Treba obići i Industrijski park, obići obližnja sela i ujutro probati domaću slaninu i sve kobasice i kajmak na pijaci, pa nakon kave uputiti se na šetnicu i u Splavarsku. Posvetiti se samo Tvrđavi, zvjezdolikog oblika koja ima sama za sebe svoju priču.

Autor: Vesna Jurić Rukavina


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici