Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: U potrazi za zlatom na Borneu

19.03.2023.

10:43

Autor: Prstom po globusu HRT Radio Sljeme

Osman Hasanpašić

Osman Hasanpašić

Foto: O.H. / HRT Radio Sljeme

Kako se bližimo 70.obljetnici u travnju, autorica radioputopisa "Prstom po globusu" Vesna Jurić-Rukavina izabrala je do rođendana našeg Radija, zapise sa suputnicima koji više nisu među nama.  Kako na Borneo baš i ne odlazimo, a kako ni ne tražimo po svijetu zlato, danas je izbor pao na taj otok i na priču iz 2015. godine. Snimljena je nakon povratka kad se našeg sugrađanina Osmana Hasanpašića s tog otoka, dok je hodao rašljama po svijetu. Je li našao zlato? Što je doživio na tom putovanju? Kakvo sve cvijeće raste u prašumama?  Poslušajte! 


Borneo, koji u Indoneziji nazivaju Kalimantan treći je po veličini otok na svijetu poslije Grenlanda i Nove Gvineje. Nalazi se usred Indonezijskog otočja. Općenito je Borneo salbo naseljen, svega 16 stanovnika na četvorni kilometar. Najviša točka na otoku je Mount Kinabalu (4101 metara nad morem) i nalazi se na sjeveroistoku. Na otoku je stalno toplo. Prosječna temperatura je gotovo ista i u lipnju i prosincu. Vrti se oko 27 do 28 °C


U unutrašnjosti Bornea žive Penani, grupe lovaca i sakupljača, koji etnološki pripadaju takozvanim Proto Malajcima, a većina stanovništva su ili muslimani ili praktični animisti. Postoji i kršćanska manjina. Na Borneu je tropski krajobraz, mnogo je egzotičnog bilja, ali i jedinstvenih životinjkih vrsta. U prašumama živi i divovska padma, vrsta je cvjetnice iz parazitskog roda Rafflesia, rijedak cvijet koji je poznat po proizvodnji najvećeg pojedinačnog cvijeta na Zemlji.Ima jak i neugodan miris. Ondje je život pronašla i žaba veličine kikirikija je otkrivena u nacionalnom parku u malezijskoj državi Sarawak na sjeveru otoka.

Na otoku ima ugljena i nafte, ali i zlata.


Osman Hasanpašić umro je 2016. godine u Zagrebu. Bio je poznati radiestezist, dobar poznavatelj poludragog i dragog kamenja u službi zdravlja, a ne samo ljepote. Napisao je mnoge knjige i priručnike iz radiestezije, vegeterijanske kuhinje i drugo. Rado su ga posjećivali mnogi ljudi u Tkalčićevoj. A susjedima iz Tkalče, ugodan i zanimljiv susjed, a nama sugrađan.  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici