Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prva faza izgradnje stanova u Podbrežju bit će gotova krajem godine

10.05.2017.

14:25

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je gradilište novih stambenih zgrada u Podbrežju. Tamo se u dvije faze planira izgraditi ukupno 1800 stanova. Tako se Grad nada da će svojim modelom stanogradnje poboljšati sliku negativnih demografskih trendova u našoj zemlji.

Projekt Podbrežje bit će ostvaren po modelu zagrebačke stanogradnje, prema kojemu je izgrađeno i naselje Sopnica-Jelkovec, a koji nudi povoljniji najam i kupnju stanova, posebice mladim obiteljima. Tako će u prvoj fazi biti izgrađene četiri zgrade s oko 600 stanova, osnovnom školom i vrtićem. Planirani rokovi završetka su do kraja godine, znači dvije zgrade deseti mjesec, dvije zgrade dvanaesti mjesec. Bilo je zbog zime malih kašnjenja, ali očekujemo dostizanje rokova. Očekujemo i značajno podizanje u broju radnika i u dinamici, rekao je voditelj projekta Damir Stipanov.

200 stanova bit će namijenjeno korisnicima socijalnog najma, 200 korisnicima javnog najma, a čak 208 stanova bit će namijenjeno znanstvenicima Sveučilišta u Zagrebu, kojima će grad subvencionirati kamatu. Naime, Grad i Sveučilište potpisali su sporazum o stambenom zbrinjavanju asistenata, poslijedoktoranada, docenata i njihovih obitelji, kako bi im se omogućio ostanak u Hrvatskoj. Tri su preduvjeta da bi grad ili zajednica funkcionirala: da imamo ljude, da vodimo računa o demografskoj obnovi; drugo, da vodimo računa o obrazovanju i znanju, prije svega mladih ljudi i treće, da ih onda možemo zaposliti. Naši znanstvenici, asistenti, budući doktorandi će moći ovdje kupiti stan po kamatnoj stopi od 2 posto. Preostali dio snosi Grad Zagreb, izjavio je gradonačelnik Bandić.

U drugoj fazi očekuje se izgradnja još 1200 stanova s pratećim javnim sadržajima, a osigurana su i sredstva za izgradnju prometne infrastrukture. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.