Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prve hrvatske božićne jaslice od voska

29.12.2016.

16:53

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prve hrvatske božićne jaslice slave svoj stoti rođendan. Nakon što su obišle svjetske izložbe, vratile su se u domovinu i to u crkvu Svetog Blaža gdje su prvi put bile izložene 1916-te. Ondje će ostati dva mjeseca.

Prva betlehemska štalica u ruhu hrvatskih narodnih običaja obišla je svjetske muzeje i u prigodno vrijeme vratila se u Lijepu našu. Ove hrvatske jaslice djelo su autora Vojte Braniša, a prvi put su bile postavljene 1916-te u crkvu Svetog Blaža.

Dragocjeno je to da su nastale od voska koji je bio zavjetni vosak, to jest okapine svijeća koje su gorile u kapelici svetog Roka. I drago mi je da iz nečega može nastati jedna takva lijepa priča koja nas uči da cijenimo sve ono što je nastalo diljem svijeta, ali da znademo cijeniti ono što je nastalo u Hrvatskoj, rekao je Sadašnji župnik Zlatko Koren.

Jaslice se sastoje se od 150 figura te su vrijedan izložak koji spaja kulturnu i vjersku baštinu hrvatske metropole. Direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld naglasila je kako će ove jaslice obogatiti turističku ponudu našeg grada. I posebno mi je drago da su uistinu ove jedinstvene jaslice ušle u adventske programe grada Zagreba, koji je drugu godinu po redu najbolji europski grad koji ima najbolje adventske programe, istaknula je Bienenfeld.

Kad netko udara timbar sto godina sa 150 figurica sa, kako je rekao Vojta, hrvatski seljaki koji hrle u Betlehem, onda je to vrijedno pažnje. Nema ljepše stvari osim čuvati nacionalni duhovni identitet, svoj vlastiti, a kad to cijenimo i poštujemo, onda cijenimo i drugačiji, naglasio je Bandić.

Voštane jaslice će u crkvi Svetog Blaža biti izložene do petog veljače, te ih je moguće posjetiti svakog dana od 17:30 do 19:00, a nedjeljom i od 8:00 do 12:00 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.