Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvi dan škole - koje se škole otvaraju, koje ne, a koje su tek u planu gradnje?

04.09.2022.

19:47

Autor: AKK, Radio Sljeme

OŠ Petra Zrinskog još nije obnovljena

OŠ Petra Zrinskog još nije obnovljena

Foto: Radio SLjeme / Hrvatski radio/HRT

Svaki početak je težak - no, neki početci ne postaju lakši koliko god ih često ponavljali. Tako sutra za sto tisuća zagrebačkih učenika počinje nova nastavna godina. U gradske škole upisano je 7.789 prvašića što je 225-ero manje nego lani. Do kraja ove godine u funkciju će biti vraćeno devet objekata, no još je nedovršenog posla koji frustrira i učenike i učitelje. Raspitali smo se koji su planovi...

Do kraja 2022. godine bit će otvoreno 9 cjelovito obnovljenih, izgrađenih ili nadograđenih škola i učeničkih domova, od čega njih 6 već s početkom nove nastavne godine, odgovorili su na naš upit iz Gradskog ureda za obrazovanje:


OŠ dr. Ivan Merz (cjelovita obnova)

Područna škola Vugrovec (OŠ Vugrovec-Kašina, cjelovita obnova)

Učenički dom Ante Brune Bušića (cjelovita obnova)

Hotelijersko-turističku školu (rekonstrukcija i prenamjena bivšeg Učeničkog doma Luke Botića, u koji će useliti Hotelijersko-turistička škola)

Područnu školu Blato (novoizgrađeni područni objekt OŠ Savski Gaj)

OŠ Ksavera Šandora Gjalskog (rekonstrukcija i nadogradnja)


Osim toga, iz Gradske uprave najavljuju kako je, do kraja listopada 2022. planiran i završetak obnove Osnovne škole Petra Zrinskog, a do kraja studenog 2022. dovršit će i obnovu bivšeg objekta Hotelijersko-turističke škole u Frankopanskoj ulici u koji će useliti Glazbena škola Blagoja Berse. Konačno, u prosincu će biti otvoren novi objekt XII. gimnazije u Dubravi. Završetak obnove OŠ Jure Kaštelana očekuje se početkom drugog polugodišta.


Od preostalih šest, potresom oštećenih objekata, završetak obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog očekuje se sredinom 2023., a obnova Gornjogradske gimnazije, Škole za klasični balet, Prve ekonomske škole te Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje do kraja 2023. godine. Završetak obnove Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trebao bi biti sredinom 2024. godine.


Za prijevoz učenika osnovnih škola oštećenih u potresu, kao i učenika OŠ Jure Kaštelana i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, koje su u procesu rekonstrukcije i nadogradnje, dosad je izdvojeno nešto više od 16 milijuna kuna. S obzirom na završetak obnove i otvorenje Područne škole u Vugrovcu i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, za prijevoz učenika 3 preostale škole na kojima su radovi u tijeku (OŠ Petra Zrinskog, OŠ Bukovac, OŠ Jure Kaštelana) mjesečno će, u prosjeku, biti izdvojeno nešto više od 400.000 kn.


U predstojećem razdoblju Grad planira radove na nizu škola – od izgradnje novih škola u Jakuševcu, Laništu, Buzinu i Gornjoj Kustošiji preko dogradnje postojećih – OŠ Odra, OŠ Stjepana Bencekovića i OŠ Borovje. Kao što je to bio slučaj i za dječje vrtiće, radove na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji školskih ustanova, Grad misli prijaviti za sufinanciranje putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici