Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvi migranti stigli u prihvatilište Porin

01.07.2016.

14:47

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva četvorica migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku u petak rano poslijepodne došli su u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. 

Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku, kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati. Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.  

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji. Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela, kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije. 

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina. Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem, kazao je Baričević. Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.