Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvo izdanje Design Districta Zagreb

16.06.2016.

10:00

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zoni u čijem je središtu Martićeva ulica od 16. do 19. lipnja održat će se prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna koji potiče urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući ju i kao turističku destinaciju.

Design District Zagreb zamišljen je kao cjelogodišnji projekt s aktivnostima koje dugoročno afirmiraju zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt. To se prvenstveno događa kroz umrežavanje dionika postojeće kreativne scene kvarta i podizanje vidljivosti njihovih aktivnosti putem online platforme, tiskane pub-likacije, zajedničke komunikacije na društvenim mrežama i sl., ali i kroz povremeno oživljavanje neiskorištenih prostora te poticanje stvaranja novih sadržaja. Cjelogodišnje aktivnosti imaju svoj vrhunac u vidu festivala koji će se prvi put održati od 16. do 19. lipnja, a koji predstavlja temporalnu, vrlo koncentriranu varijantu sadržaja koji se u kvartu zbivaju tijekom cijele godine, uz naravno puno dodatnih sadržaja osmišljenih ciljano kao festivalski program koji se sastoji oko stotinjak projekata.

Kreativna direktorica Festivala Ira Payer ističe da je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse, moći posjetiti na neubičajenim lokacijama u javnom prostoru. Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb. Na njoj će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. Postojeće vrijednosti i kreativni potencijal ove četvrti bit će prezentiran i u Vodiču kroz Design District Zagreb koji će iz prve ruke posjetitelje detaljno upoznati s lokalnim vrijednostima i protagonistima kreativne scene četvrti.

Zagreb, kao glavni grad i metropola svojevrsni je predvodnik trendova na području Hrvatske i raduje me da je bogatiji za ovaj jedinstveni festival dizajna koji afirmira urbani razvoj u zoni Martićeve ulice. Vjerujem da će Design District postati idealna platforma za dodatno stvaranje vidljivosti i svijesti o važnosti uključivanja kreativnih inicijativa u gospodarstvo i društvo općenito te da će se ovaj pozitivni epicentar iz zone Martićeve ulice proširiti po cijelom gradu, nadovezala se je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić svojim je prisustvom na predstavljanju programa Design District Zagreba jasno potvrdio njegov značaj za Grad Zagreb. Tom je prigodom izjavio: Pozdravljam ovaj projekt koji ima za cilj kreiranje i okupljanje dobrih projekata i inicijativa, a koji odgovaraju neposrednim željama i potrebama naših građana, potičući ih na nova razmišljanja, stvaranje novih navika, te stvaranje individualnih i društveno korisnih aktivnosti i kulture življenja. Na ovaj način nedvojbeno doprinosimo još boljem pozicioniranju Grada Zagreba na domaćoj i međunarodnoj kulturnoj sceni, i potičemo izvrsnost u radu svih onih koji ulažu u razvoj naše kulture kao autentičnog i prepoznatljivog proizvoda.

U okviru produkcije festivala pripremljen je i dvojezični vodič Design District Zagreb Guidebook koji predstavlja dionike kreativne zajednice kvarta, njegovu arhitektonsku baštinu, razotkrivajući aut-entičnost življenja u zoni Martićeve.

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore, Dizajn centar Zagreb i Svibanjprojekt u aktivnoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradskim uredom za kul-turu, obrazovanje i sport.

Više o projektu pročitajte na internetskim stranicama Design Districta Zagreb

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.