Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pušači, besplatno provjerite svoja pluća

03.03.2022.

13:22

Autor: krešimir vešnik

Pušenje cigarete

Pušenje cigarete

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Grad Zagreb je, u povodu Hrvatskog dana nepušenja, pokrenuo program Ranog otkrivanja pušačkih bolesti dišnog sustava. Cilj je raznim dijagnostičkim postupcima što ranije otkriti početne promjene plućne ventilacije kao i radiološke promjene na plućima koje zahtijevaju dopunsku radiološku obradu prsnog koša, kako bi na vrijeme bile poduzete odgovarajuće terapijske mjere. Program je za Zagrepčane besplatan.

- Ovaj program se provodio u Poliklinici za bolesti dišnog sustava od 2008. do 2018. godine. U okviru tog besplatnog programa koji se provodi bez uputnice za sve pušače i one bivše koji su stariji od 40 godina, oba spola, pregledano je više od 3 tisuće korisnika. Kod više od 13% je utvrđen KOPB, a kod oko 2% rak pluća. Stoga je Grad Zagreb odlučio i ove godine pokrenuti taj program. Svi oni koji mu se žele priključiti mogu se predbilježiti na e-mail: prevencija@plucna.hr ili ostaviti poruku na 098/420 067, ostaviti ime i prezime te godinu rođenja pa će ih netko nazvati iz Poliklinike i dogovoriti pregled - rekla je iz Gradskog ureda za zdravstvo, Ivana Portolan Pajić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.