Hrvatski radio

Radio Sljeme

Puštanje u promet hibridnih autobusnih vozila

16.03.2016.

10:33

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U promet su danas puštena dva hibridna autobusna vozila. Riječ je o autobusima koji su na probnoj upotrebi u Zagrebačkom električnom tramvaju do sredine travnja i vozit će na linijama 118 Trg Mažuranića-Voltino i 128 Črnomerec-Lukšići.

Puštanje u promet hibridnih vozila još je jedan dokaz da je Zagreb istinska europska metropola i da podižemo letvicu ekološke osviještenosti, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić dodavši kako Zagreb ima tehnički najbolje opremljena vozila u Hrvatskoj. Imamo više od 70 posto novog voznog parka i svakodnevno ulažemo u prave stvari kako bi građani Zagreba imali dobar standard prijevoza.

Kako je pojasnila predsjednica Uprave Holdinaga Ana Stojić Deban, radi se o testnim modelima koje isprobavaju da vide kolike bi bile uštede u odnosu na klasična vozila. Ovi hibridni autobusi za pokretanje koriste elektromotor u kombinaciji s dizelskim motorom, a očekivana ušteda u financijskom smislu bi bila oko 40 posto. Osim toga, što je jednako važno, ova vozila puno manje zagađuju okoliš i ovime Grad Zagreb pokazuje ekološku svijest prema čitavoj globalnoj zajednici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.