Hrvatski radio

Radio Sljeme

PUZ će protiv organizatora anticovid prosvjeda podnijeti optužni prijedlog

01.12.2021.

19:35

Autor: Mario Mihaljević

Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebačka policija podnijet će optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja protiv uvođenja covid potvrdi te rada Stožera civine zaštite, koja su se na Trgu sv. Marka i okolnim ulicama održavala od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30 sati.

Navodeći samo godine života dvojca, zagrebačka policija (PUZ) na internetskim je stranicama u srijedu objavila da provodi kriminalističko istraživanje vezano uz ta neprijavljena javna okupljanja, kao i da je do sada utvrđeno da su dvojica muškaraca starosti 51 i 52 godine kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnom PUZ-u.

Kao jedan od organizatora prosvjeda u javnosti su se deklarirao vlasnik teretane Andrija Klarić, a mediji navode da je druga osoba šef udruge Vigilare Vicie Batarelo.

Policija navodi da nisu ni poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, navodi PUZ, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada RH, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja, navodi PUZ te dodaje da je 51-godišnjak ujedno prethodno prijavljen i za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga, na trgu bana Jelačića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.