Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rad mlade znanstvenice Rose Karlić u časopisu "Nature"

20.02.2015.

10:41

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znanstvena novakinja na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu dr. Rosa Karlić prva je autorica znanstvenoga rada, objavljenoga u prestižnom časopisu "Nature", u kojemu su znanstvenici s Harvarda i Zagreba otkrili povezanost između epigenetičkih svojstava stanica tumora i ishodišnih stanica normalnog tkiva u kojem je tumor prvi puta nastao, što može dovesti do kvalitetnije dijagnostike vrste tumora, a time i do ciljane terapije u borbi protiv bolesti.

Rad pod naslovom "Cell-of-origin chromatin organization shapes the mutational landscape of cancer" objavljen je u sklopu velike međunarodne studije nazvane "Epigenomics roadmap", u kojemu su znanstvenici u nekoliko desetaka publikacija, za koje je "Nature" pripremio posebno izdanje, dali pregled tzv. epigenetičkih značajki stanica tkiva ljudi, priopćio je Institut Ruđera Boškovića.

To je još jedan veliki svjetski uspjeh znanstvenika bioinformatičke grupe zagrebačkoga PMF-a koju vodi prof. dr. Kristian Vlahoviček, koji je i jedan od koautora publikacije. Profesor Vlahoviček izjavio je kako je iznimno ponosan na dr. Karlić jer je, istaknuo je, takav uspjeh rijedak i u mnogo jačim znanstvenim sredinama. Objasnio je kako je dr. Karlić osmislila i provela cjelokupni protokol za analizu ogromne količine podataka koje je trebalo organizirati, obraditi i prikazati, te da je bioinformatička grupa zagrebačkoga PMF-a upravo po tome međunarodno prepoznati kao jedna od izuzetno kvalitetnih istraživačkih skupina u području primjene naprednih računalnih metoda u analizi živoga svijeta.

Prof. Vlahoviček podsjeća da se ime dr. Karlić, pojavljuje u istom izdanju i u radu koji zbirno prikazuje sve rezultate ove velike studije koju je koordinirao američki Nacionalni institut za zdravlje, što je izuzetno velika čast i dodatno priznanje kvaliteti doprinosa zagrebačke grupe cijelome projektu. Istraživanje je financirano kroz projekt "IntegraLife" Sveučilišta u Zagrebu i pod koordinacijom prof. dr. Gordana Lauca s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta za koji su povučena sredstva Europske komisije, dodao je. Kroz taj projekt nabavljeno je jedno od najsnažnijih računala u ovom dijelu jugoistočne Europe, koje je omogućilo da se provedu zahtjevne analize, naveo je te ocijenio kako je "ironično da prema domaćim kriterijima dr. Karlić nema uvjete za zaposlenje i ostanak u sustavu znanosti, jer se umjesto kvalitete radova traži isključivo njihov broj". Prof. Vlahovićek također je podsjetio da je dr. Rosa Karlić ostvarila još jedan veliki uspjeh prije nepuna dva mjeseca jer je, kao koautorica, objavila rad u časopisu "The Cell" - najboljem u svijetu u području stanične i molekularne biologije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.