Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rad nedjeljom i blagdanima potreban ili ne?

01.05.2018.

13:00

Autor: Mia Majić

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje naziv je akcije kojom su Nezavisni hrvatski sinidikati željeli upozoriti na rad trgovina nedjeljom i blagdanima. Skup se održao ispred trgovačkog centra Avenue Mall, a otkrili smo što o svemu misle prodavači i kupci.

Da u Hrvatskoj nema ozbiljnije potrebe za rad trgovina nedjeljom i blagdanima pokazuju i rezultati istraživanja iz kojih se vidi da se najmanji promet ostvaruje upravo nedjeljom, tvrde iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever naglašava kako su krenuli ispitivati na koji način zakonom regulirati rad nedjeljom.  Predložit ćemo zakonska rješenja prema Vladi, ne bude li sluha za to, tada nam doista neće ostati ništa drugo nego se organizirati i početi prikupljati potpise koje ćemo jako brzo prikupiti, jer većina građana je opredijeljena zato da trgovine nedjeljom ne bi trebale raditi, dodaje Sever. 

Prodavači su naglasili kako rad nedjeljom i blagdanima ne smatraju potrebnim. Nema smisla raditi tim danima jer se neće dogoditi ništa strašno ukoliko netko ne kupi u nedjelju kruh, a mogao je to u subotu, tvrdi jedna. 

Mi nismo službe kao što su policija ili hitna pomoć da imamo hitne intervencije, nitko neće umrijeti ako ne dođe u trgovinu na blagdan ili u nedjelju, ističe druga prodavačica. 

Na pitanje kupuju li nedjeljom, sugrađani koje smo zatekli u centru nisu htjeli odgovoriti, no činjenica je da su i na Međunarodni praznik rada  vrijeme odlučili provesti upravo u jednom od trgovačkih centara. Kupuju li i nedjeljom i blagdanima i mare li za slobodno vrijeme prodavača, prosudite sami...

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.