Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radna mjesta telefonista rezervirana za slijepe osobe

05.11.2020.

13:34

Autor: Magdalena Pongrac

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb nastavit će zapošljavati slijepe i slabovidne osobe u svojim pozivnim centrima, poručili su iz gradske uprave. Zbog pandemije mnogi su takvi centri diljem zemlje zatvoreni, no naš grad toj se praksi odupire.

Suradnja Grada i Udruge slijepih Zagreb nastavit će se i u krizi uzrokovanoj koronavirusom. Dok su brojne djelatnosti pretrpjele otpuštanje radnika, telefonske centrale u Zagrebu i dalje zapošljavaju slijepe osobe. Predsjednik Udruge Branimir Šutalo istaknuo je koliko takva suradnja znači slijepim osobama, ali i građanima - Naši slijepi telefonisti su bili na prvoj liniji fronte i za vrijeme potresa su dolazili na posao, bili su prvi kontakt građanima, zapravo su se pokazali kad je trebalo kao vrhunski radnici.

Pročelnica gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da je zapošljavanje najvažniji dio integracije osoba s invaliditetom u društvo - Prema našim podacima, 20-ak osoba je zaposleno, trenutno imamo dvije osobe koje su u fazi kretanja u mirovinu i na ta radna mjesta planiramo zaposliti telefoniste. Međutim, kako ne bismo bili nepravedni prema ostalim osobama s invaliditetom, Gradska uprava zapošljava velik broj tih osoba, čak i onih koje nisu registrirane unutar registra osoba s invaliditetom.

A prema novom Zakonu o digitalnoj pristupačnosti koji je na snagu stupio 23. rujna, osobama s invaliditetom prilagodit će se i zagrebački digitalni sadržaji poput internetskih stranica i e-prijava, a intenzivirat će se i postavljanje semaforizacije i signalizacije za slijepe.

Zapošljavanje slijepih

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.