Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radnice DTR-a traže pomoć

04.07.2013.

13:41

Autor: Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnice DTR-a na rubu egzistencije i danas su pred trgovinom u Petrinjskoj ulici primale pomoć u hrani i najnužnijim potrepštinama.

Posljednju plaću od 2 tisuće kuna primile su za veljaču, a već dva mjeseca štrajkaju.

Tih dva mjeseca radnice žive od 2 tisuće kuna i samo žele svoj zarađeni novac. Strašno je kada čovjek mora hodati po ulici i tražiti pomoć. Znači mi tražimo svoje zarađene plaće. To smo odradili. Zadnja plaća bila je isplaćena za veljaču, tražimo za ožujak i travanj. Živim od 2 tisuće kuna 2 mjeseca. Ja samo mogu reći hvala ti Bože na zdravlju i hvala vam građani Zagreba na svemu što ste odvojili od svojih usta u ovoj krizi koja je zaista strašna, a najstrašnija je za male ljude, ove naše radnike koji ostaju bez posla. Kakva je to budućnost? Kako platiti režije? Kako školovati svoju djecu? Kako pozitivno razmišljati? Kako? To je nemoguće. Rekla je radnica DTR-a.

Pomoć im je obećao kupac iz inozemstva, doznali smo od jedne radnice. Evo, sad sam čula, da je došao jedan gospodin iz Danske koji kupuje naše košulje. Zamolio je svoju obitelj da donesu stvari i pomognu, jer je jako zadovoljan našom kvalitetom i kaže da mu je žao da naš brand DTR propadne

Među ljudima koji su donijeli pomoć našla se jedna tekstilna radnica. Ja sam odradila kao tekstilka cijeli svoj radni vijek u tekstilnom kombinatu Zagreb. Suosjećam s njima, jer sam direktno sudjelovala kad je to bila jaka firma DTR. I mi smo bili jaka firma, mi smo proizvodili tkanine, a oni su šivali. Mene to užasno dira. Ja sam došla do svoje penzije, jer sam starija od njih, a da su oni došli na to da nemaju ni za jesti. Stvarno mi je teško vidjeti da se to ne može riješiti, a moglo bi se - vjerojatno.

Pomoć za isplatu plaća radnice DTR-a uzalud su tražile od nadležnih institucija, kažu da su ih svi su ih samo tapšali i rekli da će im pomoći, no nitko ih nije dirnuo kao ovi građani koji im donose pomoć i podupiru ih. Pred trgovinom u Petrinjskoj hrabrila ih je bivša radnica Kamenskog, Danica Radošević. Sve su poručile da je za napredak ključna proizvodnja, a ne izgradnja trgovačkih centara.

Na Facebook stranici „Podrška radnicama DTR-a“ objavile su apel:

Apeliramo da svi građani koji su u mogućnosti od 01.07.2013. donose pomoć u obliku najnužnijih prehrambenih i higijenskih potrepština u poslovnicu DTR-a, Petrinjska 2. Pomoć je moguće dostaviti svaki dan unutar radnog vremena poslovnice, od ponedjeljka do petka 8-20h, te subotom do 15h.

Otvoren je žiro račun za donacije. Broj računa je 2402006-1500029489, u Erste banci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.