Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radnici Čistoće večeras se vraćaju na posao

25.01.2023.

20:31

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Radnici Čistoće večeras se vraćaju na posao u trećoj smjeni od 22 sata. Dogovoreno je da će dodatak na plaće dobiti za najniže plaćene poslove, a on iznosi 700 kuna, dok će dodatak od 600 kuna dobiti vozači. To ne znači da im se podižu traženi koeficijenti, a o tome se nastavlja pregovarati u petak.

No, postavlja se pitanje je li ovaj štrajk najava općeg štrajka u Zagrebačkom holdingu? Gradonačelnik Tomislav Tomašević gostujući u Dnevniku HTV - a kazao je kako se do sada nikada nije dogodilo da u Hrvatskoj imamo nezakonit štrajk, unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i povećavaju materijalna prava radnika. Naglasio je kako se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni, jer u Holdingu novca dovoljno nema.


- Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2, 3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu. Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće nešto su manji od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding, onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego što smo planirali - rekao je Tomašević.


Istaknuo je kako to ugrožava opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je on preuzeo vlast.


Više od 4 sata trajao je sastanak radnika Čistoće, predstavnika sindikata, Uprave Zagrebačkog holdinga i Grada kako bi se stalo na kraj štrajku. Nakon sastanka, pred novinare su izašli radnici i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.


- Radnici nisu ni od čega odustali, dobili su najviše što su mogli. Pokazali su da su složni, da će se boriti jedan za drugoga nakon što ih se ignoriralo godinama.  Predstavnici radnika koji sudjeluju u mirenju inzistirat će da se koeficijenti ugrade u kolektivni ugovor. Ako uprava neće moći to prihvatiti, sindikati će se obratiti radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu tada u novi štrajk koji ima glavu i rep - pojasnio je Novosel.


Poznato je i kako Uprava Holdinga neće pokretati nijedan prekršajni postupak prema radnicima zbog štrajka.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.