Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radnici Kamenskog i Diokija mole Tomaševića za pomoć u isplati zaostalih primanja

09.03.2023.

12:42

Autor: Radio Sljeme

Zastupnik Renato Petek u društvu radnika Diokija i Kamenskog

Zastupnik Renato Petek u društvu radnika Diokija i Kamenskog

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek je u društvu radnika propalih tvrtki Dioki i Kamensko predstavio inicijativu, sličnu onoj kakvu je prije 5 godina podržavao i aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, tada u oporbi. Drugi je to put u svega mjesec dana, nakon prijedloga za poticanje urbanog pčelarstva, da Petek u skupštinsku proceduru upućuje prijedloge za koje se ranije zalagao i Tomašević. 

Prije pet godina tražilo se od grada da osigura novac za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Kamenskog. I to novcem iz stečajne mase, koji je uplaćen u gradski proračun za komunalnu naknadu dvaju propalih poduzeća. Ne postoji ni jedna prepreka da ovaj prijedlog ne prođe, kaže Petek, podsjećajući da se Tomašević kao oporbeni zastupnik, zalagao upravo za to.


- Ide se s prijedlogom da se obveže gradonačelnika zaključkom Gradske skupštine da izradi model na koji način pomoći radnicima. Ne može se isplatiti sav novac koji je Grad dobio na temelju komunalne naknade i to samo za vrijeme stečaja tih tvrtki. No možemo pokazati dobru volju, solidarnost i socijalnu osviještenost da se barem dio novca od njihovog potraživanja isplati iz gradske blagajne - smatra Petek. 


Među inicijatorima ovog prijedloga je i bivša gradska zastupnica Miljenka Ćurković


- Tu se radi o nekakvih 5 do 7 milijuna kuna, a to nije novac koji gradski proračun ne može podnijeti dok bi tim ljudima on puno značio. Prošlo je dosta godina od tada, ljudi su sve stariji, bolesniji, siromašniji, cijene rastu, tu je inflacija. Zaista bi bilo dobro da se na tragu te inicijative, za koju je Tomašević kao predsjednik kluba lijevog bloka lobirao, nešto pomakne u korist radnika. Ta inicijativa je prošla na Skupštini prije 5 godina, no tadašnji gradonačelnik Milan Bandić je iz nekakvih svojih arbitrarnih razloga tu točku srušio - ističe Ćurković. 


No čini se da vapaj radnika ne dopire do Tomaševića, jer sastanak s njim čekaju od kolovoza pretprošle godine, žali se tajnik udruge radnika Diokija Srđan Perković.


- Mi smo od 30. kolovoza 2021. u više navrata, pisanim putem, tražili sastanak s gradonačelnikom. Osim telefonskih razgovora s njegovim tajnicama iz ureda, nismo se našli s njim. Imamo razloga tražiti da se ponovno kao socijalna mjera na Skupštini izglasa točka kojom bi se radnicima Diokija i Kamenskog izašlo u susret i pomoglo - navodi Perković. 


Razočarana je i radnica Kamenskog Danica Sabljak


- Teško mi je ovdje stati pred vas nakon toliko dugo godina od agonije Kamenskog. Došla sam ovdje da podsjetim gradonačelnika Tomaševića, da je bio uz nas tada kada smo štrajkale glađu. Molim ga da izvrši svoje obećanje i da radnicama Kamenskog isplati barem dio potraživanja - apelira Sabljak. 


Za Kamensko je završio stečajni postupak, no za Dioki još uvijek traje. Bivši radnici zbog krivnje drugih nisu uspjeli zaraditi pune mirovine. I dalje se pouzdaju u Tomaševićeva obećanja i vjeruju da će uspjeti naplatiti barem dio onoga što su teškim radom i zaradili.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici