Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radovi na Britancu do daljnjeg obustavljeni

02.11.2016.

14:14

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građevinska inspekcija je po nalogu Državnog odvjetništva pokrenula nadzor na gradilištu na Britanskom trgu. Nakon toga, zbog utvrđenih je nepravilnosti, kako je potvrdilo Ministarstvo graditeljstva ono i zatvoreno,

U Ministarstvu objašnjavaju da je inspekcijskim nadzorom obavljenim 24. listopada utvrđeno da Grad Zagreb u svojstvu investitora na Britanskom trgu izvodi građevinske radove bez glavnog projekta koji mora sadržavati i potvrde javnopravnih tijela. Nadležni je građevinski inspektor naredio stoga investitoru mjeru obustave građenja zatvaranjem gradilišta i postavljanjem službenog znaka.

Međutim, 31. listopada Grad Zagreb izdao je pravomoćnu građevinsku dozvolu, koja obuhvaća i katastarske čestice na kojima je inspekcija postupala te će slijedom te nove činjenice građevinska inspekcija obaviti nadzor i ukoliko su se stekli svi zakonski uvjeti gradilište će biti otvoreno; izvijestila je glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željka Perić.

Zamjenica pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino izjavila je Hini da je odluka Državnog odvjetništva u uzročno posljedičnoj vezi s njenim iskazom u Državnom odvjetništvu, nakon što je u medijima progovorila o navodnim nepravilnostima u radu gradskih institucija.

Na informacije da je USKOK započeo istragu vezano uz uređenje tržnice na Britancu - prvi čovjek Grada - još jednom poručuje - neka institucije rade svoj posao. Prema njegovim izjavama, s uređenjem Britanca se nastavlja. Samo su trenutno zastali zbog - kako je pojasnio određenih problema s dozvolama.

Paladino je podsjetimo, u emisiji "Nedjeljom u dva" - otkrila je još jednu aferu - nakon one oko terase na Cvjetnome Trgu. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na granici s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Umjesto četverokatnica, ondje je dopuštena gradnja deveterokatnih zgrada. Kako taj predmet nije odobrila počela je, naglasila je, rasprava o njezinoj smjeni. U našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu - gradonačelnik Milan Bandić odbacio je sve nepravilnosti. Pustimo ljude da rade, poštujmo proceduru,...zakone. Nema se što tamo potezati jer znam da je sve u redu - poručio je gradonačelnik.

Na inzistiranje na odgovoru o slučaju Maksimir te upozorenja Paladino da se friziraju dozvole koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture - Bandić - odgovara - preraspodjelom odgovornosti. A, moguću izmjenu GUP-a, navodno zbog istog slučaja - tumači normalnom i to zbog same mogućnosti izmjene. Daj Bog da imam što više dizalica, daj Bog da se što više radi. Dajte da ovaj Grad diše punim plućima - zaključio je gradonačelnik Bandić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.