Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rak vrata maternice je moguće spriječiti

21.01.2023.

14:21

Autor: Radio Sljeme

Štand s mimozama

Štand s mimozama

Foto: Ivana Radaljac Krušlin / Radio Sljeme

Rak vrata maternice treći je najčešći rak po pojavnosti među ženskom populacijom u Hrvatskoj, no riječ je o bolesti koju je moguće spriječiti. Poruka je to koja je danas odzvanjala Cvjetnim trgom gdje je obilježen 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Svaki dan jednoj ženi u Hrvatskoj dijagnosticiraju rak vrata maternice, dok svaki treći dan od ove bolesti umre jedna žena. Najčešće obolijevaju žene u dobi između 35 i 55 godina. Glavni uzročnik raka vrata maternice je HPV virus, za koji postoji cjepivo, što znači da je ovu bolest moguće spriječiti, napomenula je za Radio Sljeme doktorica Tatjana Nemeth Blažić.


- Imamo primarnu prevenciju, a to je odgovorno spolno ponašanje, edukacija i informiranje. Potom je tu cijepljenje protiv HPV-a, najbolje u adolescentskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose jer je cjepivo tada najučinkovitije. Onda imamo treću prevenciju, a to su redoviti preventivni ginekološki pregledi. Imamo dva probirna testa za ovu bolest - PAPA test i HPV test, koji može otkriti prisutnost ove infekcije - napominje doktorica Nemeth Blažić. 


Od 2015. provodi se nacionalna kampanja cijepljenja osnovnoškolaca protiv HPV virusa. Cijepe se i djevojčice i dječaci.


- Ta bolest nije rezervirana samo za žene, već mogu oboljeti i muškarci. Tih godina bila je niska procijepljenost, a i vladao je stav u populaciji kako se cijepljenjem protiv HPV-a potiče mlade da stupaju u spolne odnose, što naravno nije točno. Sve studije su pokazale da cijepljenje djece, prije nego dođu u fazu spolnih odnosa, štiti djecu od HPV-a i raka vrata maternice - ističe liječnica školske medicine Neda Vrban Ferenčić pozivajući građane da se odazovu na besplatne preventivne preglede. Jer ako se otkrije u ranoj fazi, rak vrata maternice potpuno je izlječiv. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.