Hrvatski radio

Radio Sljeme

Raspisani natječaji za spomenike dr. Franji Tuđmanu i Domovini

06.11.2015.

07:50

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomenici prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Domovini bit će postavljeni na Trgu dr. Franje Tuđmana, odnosno, u produžetku Lenuzijeve potkove - na zelenoj površini između KD Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu traje do 12. siječnja 2016., a spomenik Domovini do 20. siječnja 2016., nakon čega slijedi žiriranje. Za otprilike tri mjeseca očekujemo idejna rješenja. Vjerujemo da je tema izazovna i zahtjevna i da će se, osim pozvanih autora, javiti velik broj umjetnika i arhitekata. Rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Ocjenjivačkog suda za spomenik Domovini Vesna Kusin na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Pozvani autori za spomenik dr. Franji Tuđmanu su Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić, a Ocjenjivački sud čine Igor Zidić, predsjednik, Vesna Kusin, dopredsjednica i članovi Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić i Ive Šimat Banov. Za spomenik Domovini to su Petar Barišić, Nikola Bašić i Idis Turato, a Ocjenjivački sud sačinjavaju Vesna Kusin kao predsjednica, Goran Rako, dopredsjednik, te Marijan Hržić, Damir Mataušić i Helena Paver Njirić kao članovi.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za spomenik dr. Franji Tuđmanu Igor Zidić naglasio je da je riječ o složenim zadacima koji pretpostavljaju dobru suradnju urbanista, arhitekata i umjetnika. O ovim se spomenicima i lokacijama za njih dosta razmišljalo i raspravljalo i možda je baš sada dobar trenutak za realizaciju. Naravno, zbog svoje važnosti i povijesnog značaja zaslužuju najbolja mjesta, ali to ne znači da trebamo micati spomenik banu Jelačiću s glavnog gradskog trga.

S punom sviješću i odgovornošću ćemo napraviti sve kako bi napravili najbolji odabir, jer to je i naša moralna obaveza, a idejna rješenje se trebaju raditi stručno ali i s emocijama, dodao je Igor Zidić. Jedino što je limitirano je visina spomenika dr. Franji Tuđmanu i ona ne smije prelaziti četiri metra. Ništa drugo nismo uvjetovali jer da smo odredili materijal u kojem trebaju biti izrađeni, time bi već u početku nekima dali prednost, a želimo da ideje budu u potpunosti otvorene.

Posao pripreme natječaja potpisuje Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.