Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rasprava o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma

13.06.2018.

22:03

Autor: Krešimir Vešnik

Rasprava o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma

Rasprava o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma

Foto: - / -

Diskusija s predstavnicima klubova gradskih zastupnika o tome kako će, sljedeći tjedan, glasati na skupštinskoj sjednici Grada Zagreba u vezi prijedloga o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma održana je na tamošnjem trgu. Diskusiju je organizirala inicijativa "Vratite magnoliju".

Odazvali su se svi osim predstavnika klubova gradskih zastupnika stranke "Neovisni za Hrvatsku" te stranke gradonačelnika Milana Bandića.  

I dok su ostali predstavnici jasno podržali prijedlog o hitnoj obustavi radova, HDZ još nije donio odluku, kaže njihova zastupnica Dubravka Brezak Stamać, te će još jednom pomno proučiti mišljenje struke, I ono što je reklo Ministarstvo kulture, a očitovalo se o tome, i ono što su rekli konzervatori i nakon toga će HDZ donijeti svoju odluku jer zasigurno da odluka nije tako jednostavna.

Iz SDP-a očekuju da će skupština podržati prijedlog obustave radova, govori Matej Mišić, Nakon toga očekujemo kompletnu javnu raspravu i kako bi s jedne strane dobili mišljenje javnosti, a s druge strane mišljenje struke; tek nakon toga se može donijeti odluka o tome u kojem smjeru će dalje ići eventualna rekonstrukcija Meštrovićeva paviljona.

Anka Mrak-Taritaš, zastupnica GLAS-a, istaknula je tri aspekta problematike radova na trgu, Prvi aspekt je da nije poštivan zakon o zaštiti kulturnih dobara. Drugi aspekt je stručni aspekt; treba obustavit radove jer je sad rađeno bez adekvatne struke. I na emotivnoj razini, gradonačelnik stvarno čini što mu padne na pamet, što nije dobro, nije dopustivo.

Ako prijedlog bude izglasan, a radovi ne budu obustavljeni, Sandra Švaljek napominje da u klubu za to imaju rješenje, Mi ćemo, prije svega iskoristiti, pravne lijekove, sve one pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju ako gradonačelnik ne uvaži volju zastupnika u Gradskoj skupštini.

O takvom mogućem potezu gradonačelnika očitovao se i Tomislav Tomašević iz kluba zastupnika lijevog bloka, Ukoliko on ne poštuje stav Skupštine koja predstavlja direktno izabrano tijelo od strane svih građana grada Zagreba, onda će svakako Skupština imati odgovore da onda odbijanjem dolaska na sjednice, odnosno rušenjem kvoruma da vrši pritisak na gradonačelnika.

Kako će se o ovom prijedlogu izjasniti Gradska skupština, znat ćemo za tjedan dana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.