Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rastu stipendije za socijalno ugrožene studente u Zagrebu?

30.09.2021.

12:08

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

U iščekivanju rasprave o prijedlogu rebalansa proračuna u iznosu od oko 38 milijuna kuna koji bi, kažu vladajući, bio i veći da postignutim uštedama u zadnja tri mjeseca nisu morali pokriti neplaćene račune, gradski zastupnici dotaknuli su se teme stipendija za zagrebačke studente.

Na aktualnom satu našlo se pitanje Mostovog Lovre Markovića koji je, govoreći o pokrenutom javnom savjetovanju o stipendijama koje daje Grad Zagreb, govorio o smanjenju stipendija za izvrsnost - Vidim da ste usklađivali iznos stipendija s drugim stipendijama u Zagrebu, ali ne znam jeste li svjesni činjenice da stipendija za izvrsnost za 100 najboljih studenata, među kojima je velik dio najboljih u Hrvatskoj, nikad nije bila zamišljena kao pomoć socijalno ugroženim skupinama nego kao ekonomska tržišna razmjena dobara između Grada Zagreba i studenata koji zauzvrat daju svoje najpotentnije radne godine. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da će promjene po pitanju stipendija ići na bolje te nudi pravedniji sustav - Ne radi se ni o kakvom rezanju, a ukupni iznos se neće smanjivati. Imat ćemo više korisnika stipendija što je svima u interesu. Za studente slabijeg imovinskog statusa stipendije će se izjednačiti i povećati.

Mostov Lovro Marković i gradonačelnik Tomislav Tomašević o stipendijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.