Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ravnatelj Protrka: Sve smo obavijestili na vrijeme i pacijentima predložili zamjenske liječnike

12.01.2023.

15:33

Autor: Radio Sljeme

Čekaonica

Čekaonica

Foto: Nikola Čutuk / Pixsell

U Domu zdravlja Zagreb - Centar zatvorene su četiri ambulante obiteljske medicine. Zbog pritužbi građana koji tvrde da su za to doznali tek kada su pokušali doći do liječnika, Ministarstvo zdravstva zatražilo je žurno očitovanje Grada Zagreba i Doma zdravlja.


Obiteljska medicina propada, u malo više od dva mjeseca novih 12 tisuća pacijenata u Hrvatskoj ostalo je bez izabranog liječnika, upozoravaju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Stoga i ne čudi situacija u Domu zdravlja - Centar, treba utvrditi je li se poštovala procedura, kazala je doktorica Ines Balint iz Koordinacije:


- Ono što znam jest da nijednu ordinaciju ne možete niti otvoriti, niti zatvoriti ako za to nemate suglasnost relevantnih institucija, od lokalne zajednice, Ministarstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a što se tiče pacijenata, je li tu došlo do nekakvog šuma u komunikaciji, to mi je zaista teško reći i žao mi je ako pacijenti za to nisu saznali na vrijeme.


Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da su u Domu zdravlja pogrešno očekivali da će HZZO automatski informatički prebacivati pacijente drugim liječnicima. Dodaju i da su o zatvaranju ordinacija obaviješteni tek 3. siječnja. Ravnatelj Doma zdravlja - Centar Ino Protrka tvrdi drugačije:


- Mi smo ovo šest mjeseci najavljivali, pravodobno obavijestili HZZO, Ministarstvo, Grad, sve živo, pacijentima smo stavili obavijesti na web stranicu, na zgradu Doma zdravlja, na portu, izvijestili smo ih čak i o tome gdje se mogu prebaciti, a mi imamo kapaciteta u krugu 500 metara, Grgurove, 30 liječnika obiteljske medicine koji mogu primiti skoro 30 000 novih pacijenata. Ono što je ključno, mi nismo ukinuli ništa, nego su liječnice koje su tamo radile otišle u mirovinu, odnosno, jedna se prebacila u službu palijativne skrbi, a svim tim pacijentima je pravodobno i na najbolji mogući način, ja bih rekao, osigurana daljnja liječnička skrb - kaže Protrka.


- Radi se o tome da domovi zdravlja, sukladno mreži zdravstvene zaštite, ove konkretno četiri ordinacije, nisu one ukinute, nego su liječnici otišli u mirovinu. Budući da ima viška ordinacija u centru grada, a ima manjka ordinacija u rubnim dijelovima grada, radi se zapravo na preraspodjeli - komentirao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Iz Doma zdravlja navode i kako su nakon svakog sastanka Upravnog vijeća i odluka o zatvaranju ambulanti poslali obavijesti HZZO - u, prvi put 9. studenog. 3. siječnja samo su ih zamolili može li se proces prebacivanja kartona obaviti elektronski, što im je odbijeno.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.