Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ravnatelj Zovak: "Nedostaje nam sredstava, krpamo se kako možemo!"

11.09.2018.

12:20

Autor: Mia Majić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što nam je jedna slušateljica prošli tjedan poslala fotografije pulmološkog odjela u KBC-u Sestre milosrdnice koji se nalazi u katastrofalnom stanju, ravnatelj bolnice Mario Zovak u našoj emisiji otkrio je hoće li se riješiti spomenuti infrastrukturni problemi.

Dotrajalost zidova, vlaga i sveopći loši uvjeti u kojima se pruža njega pacijentima u KBC-u Sestre milosrdnice u Vinogradskoj  još uvijek je svakodnevnica najstarije bolnice u našem gradu. U nezavidnom stanju je i pulmološka ambulanta, a kada bi moglo doći do njene sanacije otkrio je ravnatelj bolnice Mario Zovak. Mi još ne znamo dijagnostiku, bit će sanirano, ali hoće li to zahtijevati veće ili manje građevinske i vodoinstalacijske zahvate u ovom trenutku ne mogu reći. Dodao je i kako će to sigurno biti riješeno, ali vrlo vjerojatno neće proći dugo bez novih intervencija. 

Problem je tvrdi Zovak, u nedostatku novca. Ukupna sredstva koja ova ustanova dobiva kroz naš mjesečni limit, odnosno prihod od HZZO-a, mi raspoređujemo prema prioritetima i to tako da 90 posto našeg ukupnog prihoda ide na plaće zaposlenika što nas ne čini drukčijima od drugih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. Preostalih 10 posto ide na lijekove i njegu pacijenata, a ono što ostane borimo se koliko je to moguće, zaključio je Zovak. 

Dok iz resornog ministarstva poručuju kako nema smisla ulagati u dotrajalu infrastrukturu postojećih bolnica te da Ministarstvo već daje dovoljno novca da bi se riješili spomenuti problemi, činjenica je da se pacijentima u Vinogradskoj i dalje pruža pomoć u neodrživim uvjetima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.