Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li ravnateljica KB-a Sveti duh znala za propuste na patologiji?

19.05.2023.

15:23

Autor: Magdalena Pongrac

Ravnateljica KB-a Sveti duh Ana-Maria Šimundić

Ravnateljica KB-a Sveti duh Ana-Maria Šimundić

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Skandal u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti duh dobio je nastavak. Nakon što je ravnateljica bolnice razriješila pročelnika Zavoda za patologiju te pomoćnika obducenta, zbog toga što nisu prijavili nedostatak mjesta za tijela pokojnika u bolničkoj mrtvačnici, ispostavilo se da je ravnateljici takva prijava od njih stigla još prošlo ljeto - i to na ruke.

Je li ravnateljica KB-a Sveti duh Ana-Maria Šimundić znala što se događa na odjelu patologije u njezinoj bolnici i na to zatvorila oči? Evo što je rekla tri tjedna nakon što su u javnost iscurile snimke tijela mrtvih pacijenata na podu mrtvačnice.

- Znala sam za problem malog kapaciteta naše mrtvačnice, ali nikada nisam bila informirana o tome da imamo situaciju u kojoj, u datom trenutku, imamo tijela pokojnika za koja nemamo kapacitete i koja moramo staviti na pod.


Ravnateljica kaže kako je na dopis od prošlog ljeta reagirala promptno, na svoje oči nije vidjela tijela na podu, a naredila je i proširenje mrtvačnice, za koje je dobila odobrenje Grada i čije je projektiranje u tijeku.

- Od tada do sporne snimke koja se pojavila u javnosti, nikada nisam bila izviještena os šefa patologije da imamo problem i da se pokojnici smještaju na pod.


Zato ga je jučer, skupa s pomoćnikom obducenta, razriješila dužnosti, a slučaj osudila na ljudskoj razini.

Ministar zdravstva poručio je da krivci moraju odgovarati, a slučaj je komentirao i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

- Tu se moraju dati puno jasniji odgovori od onih koje smo sada čuli i nakon toga ćemo razgovarati o pitanjima povjerenja.


Prašina se podignula i među zagrebačkom oporbom. Gradski Most te potpredsjednik Skupštine iz Domovinskog pokreta Igor Peternel traže isto.

- Tražimo da se razriješi ravnateljicu, bez obzira što je to za gradsku vlast potpuno nevjerojatno, da razriješe nekoga kome su, zbog odličnog upravljanja, odlučili dati Nagradu grada Zagreba. Razrješenjem bi priznali da su bili u krivu i da su nekompetentni.

 

Od gradonačelnika Tomislava Tomaševića ravnateljica i dalje ima bezuvjetnu potporu, a za manje od dva tjedna dodijelit će joj Nagradu grada Zagreba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.